Cele mai mari amenințări cibernetice din 2016

Cele mai mari amenințări cibernetice din 2016

Blocarea Mac-urilor cu ransomware și publicarea detaliilor personale pe internet sunt doar câteva dintre numeroasele amenințări cu care ne vom confrunta.

În anul 2016 se pare că vom avea de-a face cu atacuri cu un grad ridicat de complexitate și infractori interesați să câștige cât mai mult din infracțiunile comise. Astfel, am putea observa o creștere a incidenței unor fenomene precum atacurile fulger la adresa companiilor, virușii ransomware concepuți pentru terminale Mac și prejudicierea reputației instituțiilor publice și private. Cei de la Bitdefender anticipează cinci tendințe principale pentru 2016.

În primul rând, infractorii vor schimba modul în care își gestionează afacerile ilegale pentru a câștiga mai ușor sume importante de bani. Aplicațiile potențial nedorite (adware și greyware) vor cunoaște dezvoltări notabile, mai ales pe Mac-uri. Amenințările de tip ransomware, care criptează datele de pe dispozitiv și cer recompensă pentru a repermite accesul utilizatorului, se vor dezvolta continuu.

Atacurile vizează atât consumatori individuali, cât și companii, iar versiunile din 2016 nu se vor limita doar la criptarea fișierelor și solicitarea de recompensă, ci și la șantajul cu privire la publicarea acestora pe Internet, dacă recompensa nu este plătită. În mod ironic, victimele vor putea să recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, însă acestea vor putea fi accesate de către oricine, cauzând importante prejudicii de imagine.

În ce privește consumatorii individuali, virușii de pe sistemul de operare Android vor avea comportamente. Noile tipuri de malware cu caracteristici de worm și botnet vor fi două posibile noi amenințări în rândul virușilor pe mobil. Aceste atacuri vor fi orchestrate prin intermediul rețelelor de socializare sau al carențelor majore ale unor platforme cu vulnerabilități neremediate (precum Stagefright), similare celor de pe platformele Windows.

În ceea ce privește mediul de afaceri, majoritatea atacurilor ar urma să vizeze furtul de informații sensibile. Atacatorii vor putea accesa și apoi ieși din bazele de date ale companiilor în intervale de timp de ordinul zilelor sau chiar orelor.

Dezbaterile legate de dreptul la viață privată și criptografiere, dezvăluirile lui Edward Snowden și recentele atacuri teroriste vor genera schimbări majore ale Internetului. Statele iau în calcul posibilitatea dezvoltării unor sisteme de protecție bazate pe modelul chinezesc al Great Firewall. Autoritățile franceze plănuiesc să interzică serviciul de Wi-Fi gratuit și platfomele TOR. Internetul ar putea avea granițe similare celor teritoriale, dar și o componentă mult mai dezvoltată în materie de criptografiere și securitate.

Citește și: