Cine e de vină pentru rezultatul alegerilor? Nici tinerii și nici bătrânii pe care îi înjurați pe Facebook

Alegerile parlamentare 2016 au lăsat în urmă un Facebook plin de regrete, critici, lamentări și resentimente, dar au și demontat câteva mituri despre electoratul român.

 

 

 

Dacă nici victoria zdrobitoare a social democraților nu-i va convinge în primul rând pe politicieni, dar și pe alegători, că politica nu se face pe Facebook, atunci nu știu ce ar face-o.

Nu are rost să reiau această discuție cu „bula“ noastră mică și confortabilă de pe Facebook, pentru că am făcut-o la alegerile prezidențiale din SUA, când râdeam de americani că sunt proști – sigur vă amintiți! Închei ideea asta cu un citat din Palade: „Voi, ăștia de la mine din listă, am și eu o rugăminte: Nu îi mai înjurați pe ăia care au votat cu PSD, pentru că nu am cum să vadă, nu îi aveți în lista voastră de prieteni.“ Cum ar zice președintele nostru: Ghinion!

Totuși, am tras câteva concluzii după aceste alegeri parlamentare, foarte interesante și importante.

În primul rând, vreau să mărturisesc că mă număr printre cei care au îndemnat oamenii să iasă la vot. Da, tot pe Facebook, dar și verbal. De asemenea, mărturisesc că eram ferm convinsă că social democrații vor câștiga, nu mă așteptam să scoată totuși un procent atât de mare. După rezultate, foarte mulți oameni, inclusiv prieteni, mi-au umplut newsfeed-ul cu mici revolte. În principiu reproșau tinerilor că nu au ieșit la vot și că sunt vinovați pentru viitorul oribil ce ne așteaptă și îi înjurau pe bătrâni că ne-au decis soarta. Ambele mi se par lipsite de bun simț și rațiune.

Hai să vă mai zic încă o dată: bătrânii nu-și trăiesc viața pe Facebook, bătrânii ies la vot pentru că mulți dintre ei își trăiesc viața în tristețe și mizerie și pun ștampila în speranța unui viitor mai bun (mulți dintre ei gândindu-se tot la noi, la tineri) și, da, bătrânii sunt ușor de manipulat și cred în promisiuni deșarte, fluturate pe la televiziunile de partid. Îi învinuim? Păi hai să ne gândim ce am făcut noi, tinerii, pentru ei? Cum i-am educat astfel încât să nu se mai lase prostiți? Să-i înjuri pe Facebook pentru că și-au exercitat un drept, dar nu așa cum am fi vrut noi mi se pare o aberație.

Apoi, îi criticăm pe tineri pentru că nu au ieșit la vot. Din toate părțile aud: tânăra generație are datoria să schimbe lucrurile, să facă o Românie mai bună, mai civilizată, mai frumoasă. De acord, dar uităm că mulți tineri nu sunt interesați de politică, sunt la vârsta…tinereții, când, evident, își trăiesc tinerețea, deci se mai și distrează. Pe Facebook, prin oraș, pe la evenimente. Dar, de fapt, nu asta e problema, căci tinerii au ieșit la vot, după cum ne spun statisticile.

Și acum ajungem la cel mai important mit spulberat: tinerii au votat, dar nu cum au vrut ceilalți tineri și alții. Asta e marea greșeală a noastră și cred că a fost mai ales a liberalilor, care erau siguri că vor câștiga dacă ies tinerii la vot, prin urmare au împânzit Facebook-ul cu îndemnuri. Păi tinerii au ieșit, dar nu v-au votat.

”Faptul că toți prietenii noștri au votat cu USR sau PNL, că filosofi, personalități din mediul cultural și artiști au scris pe Facebook sau au sugerat pe la radio și TV că votează anti-PSD nu înseamnă că toată «lumea bună» va face la fel. Și, până la urmă, parcă ne vrem democrație. În cazul ăsta, nu îi mai certați că nu au votat cum credeți voi că este bine.”

Hai să încercăm să explicăm cu niște cifre anunțate de Digi 24: 2,6 milioane de tineri (18-44 de ani) s-au prezentat la vot dintr-un total de 7,2 milioane. Poate că nu vă spun nimic aceste cifre, dar hai să mai încercăm.

În România, numărul persoanelor cu vârste curpinse între 18 și 24 de ani este de 1,5 milioane. Deci, un număr mic. Există 4,2 milioane de oameni cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani; 5,3 milioane de persoane cu vârste între 45 și 65 de ani și 3,4 milioane de bătrâni, adică peste 65 de ani.

Apoi, Digi 24 a comandat și un studiu IRES în care se analizează profilul votantului PSD și ce să vezi? Și tinerii, și studenții, și angajații au votat în număr mare cu PSD. La fel au făcut-o și orășenii, dar și oamenii de la țară. Deci am trăit o iluzie marca Facebook și nu numai: că oamenii tineri, educați și cultivați votează împotriva PSD. E, uite că nu stă treaba chiar așa. Faptul că toți prietenii noștri au votat cu USR sau PNL, că filosofi, personalități din mediul cultural și artiști au scris pe Facebook sau au sugerat pe la radio și TV că votează anti-PSD nu înseamnă că toată „lumea bună“ va face la fel. Și, până la urmă, parcă ne vrem democrație. În cazul ăsta, nu îi mai certați că nu au votat cum credeți voi că este bine.

Și, nu în ultimul rând, am primit de la Google niște căutări grăitoare ale românilor în perioada 5-12 decembrie, legate de principalele persoane și partide politice (găsiți lista cu ele la finalul articolului). Se pare că românii au fost interesați doar de programul de guvernare al PSD-ului, asta poate și pentru că membrii au avut grijă, pe lângă lovituri sub centură la adresa adversarilor, să mai fluture pe la televiziuni și acest program. Pe când ceilalți s-au concentrat să ne convingă de răul absolut reprezentat de PSD în loc să ne bage în cap ce au ei de gând să facă pentru noi, pentru România, adică nu doar vorbe frumoase, dar goale de conținut.

Dacian Cioloș a suscitat interes după celebra „mocirlă“ de la Antena 3 și datorită nelipsitului Facebook, îndrăznesc să cred că au tot dat oamenii refresh la „zidul“ lui Cioloș în noaptea alegerilor doar-doar o zice și el ceva.

Nicușor Dan a fost asociat cu miliardarul George Soros, „sperietoarea“ acestor alegeri și principala unealtă de manipulare a unor televiziuni. Nu cred că a scăpat nimeni de „capodopera“ Anonymous de la Romania TV – dacă totuși ați ratat-o, vă rog să căutați, e ceva de înaltă ținută.

Iar Alina Gorghiu „a fost căutată“ pe Google pentru soț și copil, aspecte foarte importante în aceste alegeri.

Eu vă spun un singur lucru celor nemulțumiți de rezultatul alegerilor: nu e vina nici a tinerilor, nici a bătrânilor și nici a celor care nu au votat. E o vină colectivă împărțită în mai multe „păcate“ mici.

Uităm că mulți dintre politicieni nu-și doresc cetățeni educați și informați, pentru că altfel nu i-ar mai vota nimeni deși sunt cercetați penal, au plagiat, au furat, au făcut promisiuni pe care nu le-au respectat și multe altele. Și, uitând asta, nu ne sinchisim să avem grijă ca părinții și bunicii noștri și, în general, cei din jur să nu se lase manipulați.

Și noi și politicienii avem impresia că Facebook-ul e o „armă“ puternică. Da, poți manipula foarte ușor pe Facebook, dar la alegeri este o forță foarte mică – internetul nu are puterea de a schimba lucrurile, dacă nu e susținut de acțiune în offline. Exact asta a făcut PSD-ul: a investit în promovarea în on-line, dar și în calendare ortodoxe cu sigla PSD. Nu zic că e în regulă, departe de mine acest gând, spun doar că politica se face și printre oameni. Așa cum a făcut USR-ul și a reușit în doar câteva luni să devină o forță politică, având în vedere că a fost pe podium la alegeri. Știu, o să amintiți de alegerile prezidențiale din 2014, când a votat masiv electoratul Facebook și tot Facebook-ul i-a mobilizat exemplar pe oameni, dar eu zic să ne amintim și de mini-revolta când oamenii „și-au luat Like-ul înapoi“ de la Iohannis, dezamăgiți de acesta.

Și apoi, hai să ne uităm puțin în urmă la campania PNL. Poate ar trebui să ne mirăm că au scos atât de mult, având în vedere câte gafe au făcut pe partea de comunicare și cât de prost și-au structurat campania.

În concluzie, hai să nu ne mai lamentăm pe Facebook și să încercăm să găsim vinovați, ci să ne concentrăm pe cum facem ca data viitoare să fie mai bine și să ne punem la punct defensiva, adică să nu le mai permitem politicienilor să-și bată joc de noi. Și nu doar pe Facebook luptăm, da?

Lista de căutări furnizată de Google:

PSD

program guvernare PSD

PSD castiga

PSD a castigat

Liviu Dragnea

PSD Bucuresti

PNL

Dacian Ciolos PNL

candidati PNL

PNL Cluj

lista PNL parlamentare 2016

Alina Gorghiu

USR

Nicusor Dan

USR Cluj

USR candidati

candidati USR

USR Iasi

ALDE

ALDE Constanta

presedinte ALDE

ALDE Iasi

ALDE Prahova

ALDE Brasov

PMP

PMP Bucuresti

PMP Iasi

PMP online

PMP Dolj

candidati PMP parlamentare 2016

Dacian Ciolos

Ciolos la Antena 3

Ciolos Gadea

Ciolos PNL

Ciolos partid

Dacian Ciolos Facebook

Liviu Dragnea

Dragnea condamnat

casa lui Dragnea

Bombonica Dragnea

Dragnea premier

Liviu Dragnea Facebook

Calin Popescu Tariceanu

Tariceanu partid

Tariceanu varsta

ALDE Tariceanu

Alina Gorghiu

Tariceanu dna

Traian Basescu

partidul lui Basescu

Elena Udrea

stiri pe surse Basescu

Basescu candideaza

Basescu Facebook

Nicusor Dan

Nicusor Dan USR

partidul lui Nicusor Dan

Nicusor Dan Facebook

Nicusor Dan, Soros

Nicusor Dan CV

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu sot

Alina Gorghiu copil

Alina Gorghiu CV

Alina Gorghiu biografie

Lucian Isar

Ada Constanda
Opinie scrisa de
Ada Constanda
15/12/2016
Alexandra Constanda este Editor Entertainment, adevarul.ro . Scrie despre ce vede la TV și pe Internet, fie că-i de bine sau de rău.
Urmareste-ma

Comentarii

Mandrean Paul

Am impresia ca madama de la PNL a fost mana in mana cu Drac-nea, tot timpul. Altfel nu-mi explic LIPSA de reuniuni pre-electorale in localitatile cu votanti PNL. Fara Blaga, PNL este ZERO!!! Din pacate. Mama lor de penali si la Blaga si la Drac-nea!

Interesant, cît și dezinvolt scris!

Eu cred ca pui prea mult accent pe manipulare si lipsa de educatie si discernamant. Desi ai mentionat cateva posibile cauze ale rezultatului votului, nu cred ca sunt cu adevarat cele care au contat. Datorita lipsei de alternativa (reala), romanul voteaza aproape intotdeauna impotriva si nu pentru. Mai mult, atunci cand nu se vad rezultate dupa o schimbare, au grija sa refaca balanta puerii, astfel ca un partid sau coalitie sa nu poata avea puteri discretionale, castigand locale, prezidentiale si parlamentare (asta cel putin in ultimii ani).

1)Spuneti ca ,, bătrânii ies la vot pentru că mulți dintre ei își trăiesc viața în tristețe și mizerie și pun ștampila în speranța unui viitor mai bun ”. Un proverb spune ,,caci cine s-a ars odata cu ciorba, sufla si in iaurt.” Deci tinand seama caci multi dintre batranii nostri au votat cu PSD ( FSN; PDSR ) cel putin de 4 ori in ultimii 26 de ani si caci acestia nu prea s-au tinut de promisiuni, in mod normal nu trebuiau sa voteze cu PSD.
2)Si atunci de ce totusi au votat cu PSD ? La alegerile prezidențiale din 2014, când a votat masiv electoratul Facebook și tot Facebook-ul i-a mobilizat exemplar pe oameni, acestia au votat schimbarea, sperand caci iohannis va face o altfel de politica decat s-a facut pana atunci. Si ce au constatat:
-in loc sa stea la Vila Lac 2, Iohannis cheltuie peste un milion de euro sa-si faca o vila de lux din vila Lac 3
-a fost de acord si a promulgat legile prin care au fost marite salariile demnitarilor si au fost acordate pensiile speciale
-in cei 2 ani de mandat de pana acum, pe Iohannis l-au preocupat mai mult vizitele externe facute impreuna cu Carmen (astfel in primele opt luni de mandat, preşedintele Klaus Iohannis a făcut 20 de vizite oficiale în străinătate în 12 ţări, precum Franţa, Spania, Belgia şi Italia, petrecând 34 de zile în afara graniţelor, iar alte 16 zile s-a aflat în vacanţe în SUA, Portugalia şi Germania, in 2016 a fost in SUA, Israel, Belgia, etc., cheltuind doar in luna martie 2016 aproape 1,5 milioane de lei cu vizitele externe )
-pentru Iohannis Cererea a peste 3 milioane de romani ca familia să fie formată dintr-un bărbat și o femeie este FANATISM RELIGIOS
-a impus-o la conducerea PNL pe Gorghiu, sub conducerea careia PNL a avut cea mai slaba prestatie din ultimii 25 de ani, etc., etc.
Dezamagirea produsa de prestatia lui Iohannis ca presedinte si a PNL cu Ghorghiu in frunte, i-a determinat pe multi dintre cei care l-au votat pe iohannis in 2014 sa nu mai iasa la vot in 2016.

1990-2016.PNȚ-cd,PNL,PD,PDL,PRM,CD,USD…….Au făcut mare vâlvă înainte de alegeri,promisiuni aiurite ….critici multe la adresa partidului cu orientare socială.Campania lor a conținut mai mult critici decât deslușirea programului de guvernare.Când au ajuns la putere s-au certat,s-au șantajat reciproc și nu au fost în stare să se țină de promisiuni(ex.CD cu cheia)A venit și Iohannis ….. și?cam tot nimic.Acum PSD a dat lecții în procente!Mulți nu au înțeles mesajul majorității !! Dacă nu vor fi sabotaje din partea invidioșilor impotenți politic și ,,serviciilor crepusculare,, iar PSD va respecta tot ce a promis,este posibil ca social democrația să guverneze mult timp(2016-2028) spre nemulțumirea generației ,,FEISBUC,, care nu prea știe multe și crede că i se cuvine totul. Și totuși știe să latre,să fie obraznici ,aroganți ,să se considere ,,șmecheri,, să fie violenți,nerespectuoși,să folosească un vocabular de primitiv și needucat.PSD ,încă ,are și oameni capabili și disciplinați comparativ cu alte partide care produc ,,ZGOMOT,, și au oameni ca formă și nu se pricep la mai nimic !!!!

Nu te supara , de unde esti ciclopusule ca nu inteleg nimic de la tine?

Salut cu placere aparitia unui articol inteligent si echilibrat, pe un site „tehnic”.
Esecul lamentabil a PNL ne arata ca, asa cum scrie si D-na Ada Constanda, Facebook-ul, care a fost principalul instrument de propaganda pentru alegerea lui Johannis, a esuat de data aceasta.
La ultimele alegeri, PNL a preferat sa duca o campanie anti-PSD si sa fie trompeta DNA , insa nu a fost capabil sa vina cu un program concret de guvernare; alegatorii, satui de eternul spectacol mediatic cu DNA care „lupta” impotriva coruptiei, au preferat un partid care se afla de partea civililor, nu de partea Institutiilor de forta ale Statului.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail