18 feb. 2016 | 15:36

Chinezii evacuează 9.000 de oameni pentru a face loc celui mai mare telescop din lume

ACTUALITATE
Chinezii evacuează 9.000 de oameni pentru a face loc celui mai mare telescop din lume

Aproape 9.110 oameni din provincia Guinzhou din China vor fi evacuați pentru a face loc unui telescop radio imens. 

Construcția FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) se apropie de sfârșit, potrivit agenției de știri Xinhua, Aparent, pentru a face loc, toți rezidenții pe o rază de cinci kilometri în raport cu telescopul vor fi nevoiți să se mute. Aceștia vor primi o sumă de 1.800 de dolari drept compensare din partea guvernului, precum și garantarea unui loc de mutat în țară sau în regiunea Luodian, aflat în vecinătate. Mutarea este aparent imperios necesară pentru a crea un mediu propice, potrivit BBC. Strămutarea va permite „crearea unui mediu fiabil în privința undelor electromagnetice”, a declarat Li Yuccheng, înalt oficial din provincia Guizhou citat de agenția China Nouă.

Lucrarile la proiectul FAST se ridică la suma de 165 de milioane de euro și se așteaptă să fie încheiate până în septemrie. FAST are un diametru de 500 de metri și este cel mai mare telescop din lume, la ora actuală. „Până în prezent, unul dintre cei mai importanţi paşi a fost finalizat. Vom termina instalarea tuturor panourilor până în iunie 2016, şi ne vom strădui să finisăm instalaţia întregului sistem până la sfârşitul lunii septembrie. FAST este similar oricărei antene de televiziune de pe un acoperiş, dar este mult mai mare. Cu un semnal mai puternic, FAST va fi capabil să scaneze de două ori mai mult decât telescopul de la observatorul Arecibo”, a declarat Li Di, cercetătorul de la Academia Chineză de Ştiinţe.

Directorul general al Societății chineze de astronomie, Wu Xiangping, declara anul trecut agenției China Nouă că nivelul ridicat de sensibilitate al FAST îi va ajuta pe oamenii de știință chinezi „să caute forme de viață inteligentă în afara galaxiei noastre”. FAST ar urma să le permită cercetătorilor să detecteze semnale radio la zeci de miliarde de ani lumină.

„Sensibilitatea şi rezoluţia FAST va permite un studiu extrem de cuprinzător a mii de galaxii în diferite medii din univers”, afirmă Lister Staveley-Smith, un astronom de la Universitatea din Australia de Vest. FAST este situat în depresiunea Dawodang, o vale imensă în judeţul Pingtang, provincia Guizhou. A fost nevoie de 17 ani ca oamenii de ştiinţă să gândească o scobitură suficient de mare pentru vasul telescopului. Cu doar un singur oraş la o distanţă de 19 km, depresia Dawodang este extrem de izolată de întreruperi magnetice.