Cheyenne este cel mai nou supercomputer pentru analiza climei

Cheyenne este cel mai nou supercomputer pentru analiza climei

Într-o perioadă în care vremea probabilă nu mai este la fel de previzibilă ca în urmă cu 50 de ani, Cheyenne este un supercomputer menit pentru pronosticuri avizate.

Încălzirea globală nu mai este de mult un mit menit să vă sperie, este o realitate cu consecințe imprevizibile la scară largă. Din acest motiv, este nevoie de o putere de calcul fabuloasă pentru ca cercetătorii din domeniul meteorologic să facă facă o treabă foarte bună la a preconiza vremea probabilă.

Pentru analiză climatică, încă din 2012, oamenii de știință din SUA au folosit un supercomputer intitulat Yellowstone. În contextul în care acela reușește în continuare să fie global unul dintre cele mai sprintene sisteme, este greu de înțeles investiția fabuloasă într-un nou supercomputer, dar Cheyenne va îndeplini aceeași sarcină din 2017.

US National Center of Atmospheric Research a dezvăluit proiectul realizării supercomputerului Cheyenne. Acesta va fi gata anul viitorul, iar de crearea sa se va ocupa Silicon Graphics. Pe arhitectură Intel, la baza sa se va afla o serie stufoasă de procesoare Intel Xeon cu o putere totală de procesare de 5.34 petaflops per secundă, de 2.5 ori mai mult decât Yellowstone. Spațiul de stocare va fi de 20 petabytes iar cantitatea de memorie RAM – 313TB.

În mod evident, o astfel de creație nu este menită doar pentru depășirea de recorduri de viteză. Scopul ei va fi foarte bine definit, iar cercetătorii vor putea profita de Cheyenne pentru a realiza modele mult mai precise pentru trendurile atmosferice și vremea probabilă per ansamblu. Schimbările mici și mari din acest domeniu vor fi prezise cu ajutorul său, la fel și furtunile solare împreună cu evoluția impactului sporit al poluării. În orice caz, echipele de cercetători vor fi mai eficiente din momentul în care vor interacționa cu Cheyenne. Din păcate, vor trebui să mai aștepte aproximativ un an pentru asta.