Cele mai obscure programe pentru Apple II pot fi acum rulate în orice browser

Cele mai obscure programe pentru Apple II pot fi acum rulate în orice browser

Deja faimoasa Arhivă a Internetului, sau Internet Archive e cunoscută pentru stocarea virușilor clasici pentru DOS sau jocuri și sisteme de operare Windows din anii ’80 și ’90. Acum, însă, a venit și rândul fanilor Apple să se bucure de puțină nostalgie.

Deși fanii jocurilor ”Prince of Persia” și ”Oregon Trail”, jocuri lansate speciale pentru platforma Apple II în anii ’80, pot deja să le joace pe site-ul Virtual Apple II, alte aplicații mai mici și mai obscure menite faimosului computer al lui Steve Jobs, nu au căpătat aceeași faimă și au rămas pentru zeci de ani în anonimat. Brusc, însă, baieții de la Internet Archive au decis să le găsească și să le facă publice și, evident, gratuite.

Noul catalog va include 500 de programe extrem de rare pentru Apple II, care ar fi fost menite să dispară pentru totdeauna dacă inițiativa Internet Archive nu le-ar fi preluat. De exemplu, jocuri precum ”The Quarter Mile” sau ”The Observatory” pot fi rulate acum direct din browser.

Deși nu e clar cum anume aceste programe pot fi rulate prin browser fără să fi pus, inițial, mari probleme legate de DRM (crack-uirea de programe în anii ’80 se făcea prin coruperea serioasă a codului de bază al aplicației, lucru care ducea, de obicei, la blocări sau înghețări ale programului, distrugând experiența utilizării unui soft piratat).

Oricum, întreaga inițiativă Internet Archive este absolut lăudabilă. Fără un astfel de site, primele două decenii ale istoriei noastre digitale ar fi dispărut cu ușurință în neant. Așadar, haideți să ne bucurăm de cele 500 de programe noi (dar vechi) oferite gratis și poate cine știe cum vă veți găsi acolo jocul copilăriei căutat de ani întregi.

Citește și: