Cel mai mic întrerupător din lume este de mărimea unui atom

Cel mai mic întrerupător din lume este de mărimea unui atom

În ultimii ani, electronicele și tranzistoarele au ajuns să spargă recorduri de mărime unul după altul. După ce tranzistoarele procesoarelor ating mărimi atomice, a venit și rândul întrerupătoarelor să intre în același clasament.

Dezvoltat de Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, infimul întrerupător a fost folosit la conectarea unei rețele optice de date. De fapt, întrerupătorul este mai mic decât fotonii înșiși, particulele de lumină care călătoresc prin fibra optică și transmit datele. Sistemul folosește un singur atom de argint care transmite curent între plăcuțele de argint și platină.

Aplicând un anumit voltaj atomului, acesta se plasează la locul său sub plăcuțele menționate, blocând accesul fotonilor, iar întreruperea curentului îl va muta din loc, oferind acces traficului de date.

Din păcate, experimentul a reușit o dată din șase încercări, iar efectul este, aparent, foarte încet. În plus, voltajul necesar este limitat la câțiva megahertzi, motiv pentru care și reacția întrerupătorului este extrem de înceată.

E clar că în acest context, orice aplicație practică a infimului întrerupător va lua extrem de mult să fie dezvoltată. Merită totuși de menționat că implementarea unui întrerupător atomic în centrele de date ar produce într-un final un semnal cu adevărat digital, de vreme ce semnalul codului binar nu poate fi redus la mai mult de interacțiunea fiecărui foton în parte cu o barieră de mărimea unui atom.

Cel mai mic întrerupător din lume este de mărimea unui atom

Citește și:
Etichete: