27 sept. 2016 | 14:01

Cel mai „bântuit” loc din România, subiectul unei producții de realitate virtuală a Discovery

ENTERTAINMENT
Cel mai

Discovery a ales ca platou de filmare pentru o nouă producție de realitate virtuală faimosul Castel al Corvinilor din Hunedoara, despre care există numeroase legende înfricoșătoare.

Primăria Municipiului Hunedoara și Discovery Channel anunță realizarea unei noi producții Virtual Reality (VR) în România, la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Filmările vor avea loc în data de 3 octombrie, iar conținutul va fi disponibil pe platforma Discovery VR și pe site-ul castelului, la finalul aceleiași luni, cu ocazia Halloween-ului. Pentru buna desfășurare a filmărilor, Castelul Corvinilor va fi închis pentru vizitare pe durata zilei de luni, 3 octombrie.

Ideea realizării materialului „Castelul bântuit” a venit ca urmare a unei competiții interne, realizate de Discovery la nivel internațional. Din echipa care va realiza materialul vor face parte experți din Statele Unite, România și Marea Britanie.

Castelul Corvinilor este controversat din cauza legendelor terifiante care gravitează în jurul lui. Una dintre cele care l-au făcut cunoscut în întreaga lume este legată întemniţarea voievodului Vlad Ţepeş, timp de şapte ani, într-un beci al monumentului istoric. Chiar dacă povestea nu este consemnată în documente, ceea ce o face falsă, a făcut cetatea din Hunedoara celebră la nivel internațional, potrivit Adevărul.

Vlad Țepeș a fost sursa de inspiraţie pentru Bram Stoker, autorul celebrului roman de ficţiune Dracula. În timpul în care ar fi prizonier de lux al cetăţii medievale, Vlad Ţepeş i-ar fi înspăimântat pe cei care îl supravegheau, prin setea de sânge şi cruzimea sa. Legenda a fost preluată şi dezvoltată în Occident, în ultimele decenii. În anul 1969, spre exemplu, Aline Mosby, singura jurnalistă americană care l-a intervievat pe Lee Harvey Oswald, ucigaşul preşedintelui J.F. Kennedy, scria despre castelul în care ar fi fost ținut Dracula captiv:

„Cei mai mulţi dintre sătenii din zona Transilvaniei nu ştiu nimic despre Dracula. Dar localnicii din Hunedoara îşi amintesc poveştile pe care bătrânii lor le şopteau despre un spirit vampir numit Dracula, care nu putea fi omorât decât dacă îi era înfipt un par ascuţit în inimă. Dracula avea picioare de capră şi pentru a-l putea ţine departe de casele lor, localnicii înfigeau un cuţit în uşa casei”, scria Aline Mosby. Oamenii îi povestiseră jurnalistei că sub castel ar fi existat un tunel plin cu ţepuşe, unde Dracula ar fi locuit în timpul zilei. Şi că în părţile locului, încă se practica străpungerea inimilor celor morţi cu un ţăruş, pentru ca aceştia să nu se ridice din cripte, transformaţi în vampiri.