26 aug. 2016 | 18:15

Cea mai mare piramidă din lume nu este în Egipt

ȘTIINȚĂ
Cea mai mare piramidă din lume nu este în Egipt

Piramidele, alături de faraoni și hieroglife, reprezintă un adevărat simbol al Egiptului Antic.

În general, atunci când ești întrebat care este cea mai mare piramidă din lume, te gândești imediat la cea a lui Keops din Gizeh. Într-adevăr, aceasta este cea mai înaltă piramidă construită în antichitate, însă atunci când vine vorba de volum, este depășită de o construcție din America de Nord. Piramida din Cholula, Tlachihualtepetl, este cea mai înaltă piramidă din America Centrală, cu o înălțime de 66 de metri, și cea mai voluminoasă din lume.

Conform Wikipedia, construcția ar avea un volum uriaș, de aproximativ 4,5 milioane de metri cubi. Pentru a vă face o idee mai bună, trebuie să știți că Piramida lui Keops, care are o înălțime de aproximativ 139 de metri are un volum de 2,5 milioane de metri cubi. Complexul uriaș în care este amplasată piramida este situat în apropiere de orașul mexican Puebla.

Din câte se pare, piramida ar fi reprezentat un templu pentru Azteci, un loc în care ei își onorau zeii. Aceasta ar fi fost abandonată în secolul 7 sau secolul 8, conform unor arheologi. Site-ul Science Alert menționează că un nou templu sub formă de piramidă a fost construit în apropiere, însă acesta a fost distrus de spanioli.

[related]

Una dintre cele mai mai figuri care au ajuns la piramida din Cholula a fost Hernan Cortes. Acesta a fost liderul conquistadorilor care au distrus Imperiul Aztec și care au ajutat Imperiul Spaniol să cucerească o mare parte din continentele Americane. Cortes și oamenii lui ar fi ajuns în Cholula în anul 1519, la aproximativ 1.800 de ani după construcția monumentului. După ce au omorât în jur de 3.000 de localnici, spaniolii au distrus toate clădirile religioase, dar nu și piramida, deoarece nu au reușit să o găsească.

Aceasta a fost acoperită de un strat de Pământ și a rămas ascunsă multe secole. Între timp, spaniolii au construit o biserică, numită La Iglesia de Nuestra Señora de Los Remedios, așezată în vârful piramidei. Abia în anii 1930 au început oamenii de știință să o exploreze din nou. Tunelurile subterane din cadrul construcției ar avea o lungime totală de 8 kilometri.