Ce efect ar avea o sută de mii de volți asupra corpului uman

Un utilizator de YouTube a încărcat un video în care prezintă efectul pe care l-ar avea curentul asupra corpului uman.

Gelul balistic este folosit pentru a testa potențialul efect al unor arme asupra corpului uman. Conform Wikipedia, gelul respectiv se asemănă cu țesutul muscular al uman, beneficiind de aceeași densitate și vâscozitate. Astfel, utilizatorul de YouTube Photonicinduction a considerat că ar fi ideal pentru a testa efectele curentului electric. După cum scriu și cei de la Sploid, însă, rezultatele nu au fost dintre cele mai bune.

Andy, cel care a efectuat experimentul, ar avea 25 de ani de experiență în domeniul electricității și deține în prezent un număr mare de surse de curent electric. În ultimii opt ani, acestea au fost folosite pentru a electrocuta diverse lucruri în timp ce el înregistra totul. Ultimul videoclip ne prezintă o bucată de gel balistic electrocutată pe parcursul a câteva minute, în timp ce Andy mărește constant tensiunea.

La 250 de volți, ustensilele folosite trec prin gel foarte ușor, la 2.500 de volți, acesta arde, iar la 100.000 de volți, efectul este unul impresionant, asemănător celui pe care îl puteți vedea în cazul unei bobine Tesla. Pe parcursul timpului, mulți au ținut să atragă atenția asupra faptului că moartea unei persoane în caz de electrocutare se datorează intensității curentului (măsurată în amperi) și nu tensiunii (măsurată în volți).

Adevărul, însă, este undeva la mijloc. Cele două sunt legate de legea lui Ohm, care spune că intensitate este egală cu tensiunea împărțită la rezistența circuitului. În condițiile în care rezistența este constantă, este imposibil să mărești tensiunea fără a mări, în același timp, și intensitatea. Din câte se pare, nu este nevoie decât de 100 miliamperi pentru a opri inima unui om. De asemenea, rezistența corpului uman, în condiții normale ar fi de aproximativ 100.000 de ohmi, astfel că un curent cu o intensitate de 120 de volți nu ar fi fatal.

Bogdan Cristea
11:43 01.06.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video