22 ian. 2016 | 18:20

Câți gigaocteți de informație ar încăpea în creierul tău?

ACTUALITATE
Câți gigaocteți de informație ar încăpea în creierul tău?

Aparent, creierul nostru poate stoca un petaoctet de informație, asta ar însemna un milion de gigaocteți, cam cât mărimea Internetului.

Cu cât aflăm mai multe despre creierul nostru cu atât ajungem la concluzia că acesta poate stoca mai multe date decât s-a crezut înainte. De exemplu, creierul nostru poate înregistra acum un petaoctet de informație, adică de zece ori mai mult decât oamenii de știință au estimat în trecut.

Un petaoctet (petabyte în engleză) este echivalentul a o mie de teraocteți (terabytes), deci a unui milion de gigaocteți (gigabytes). Conform Institutului Salk Pentru Studii Biologice, cercetătorul Terry Sejnowski consideră că această cantitate de informație este echivalentul întregului Internet. ”Măsurătorile pe care le-am făcut capacității de memorare a creierului au crescut de zece ori estimările noastre cele mai rezervate. Acum suntem convinși că creierul poate stoca un petaoctet, cantitate de informație care pune creierul uman cam în aceaași ligă cu întregul Internet”, conclude acesta.

Cercetătorii au studiat hipocampusul unui creier de șoarece în format 3D și au observat un fenomen interesant în legătură cu capacitatea sa de memorare. Sinapsele acestuia își pot schimba mărimea în mod independent, acest lucru afectând capacitatea creierului de memorare a informațiilor din jur.

Sinapsele creierului uman ca și ale celorlalte creaturi cerebrate își schimbă mărimea și capacitatea de stocare, depinzând de transmisiile neuronale, totul având loc instantaneu. De asemenea, creierul e în stare să memoreze canități imense de informații cu un consum absolut infim de energie: 20W, cam cât să lumineze slab un bec.

Cercetătorii vor să se folosească de modul în care sinapsele funcționează pentru a construi inteligențe artificiale care faciliteze învățarea mediului din jur mult mai rapid și în cantități cat mai mari. Industria automobilelor autonome, de exemplu, ar putea beneficia de aceste studii, mașinile putându-se orienta în spațiu mult mai inteligent și mai rapid decât o fac acum.