Capsula Space X plutește în aer asemenea navelor din filmele SF [VIDEO]

Capsula Space X plutește în aer asemenea navelor din filmele SF [VIDEO]

Space X nu este o companie care să-și țină realizările, și nici eșecurile sub obroc. Dacă acum câteva zile compania a eșuat din nou în a ateriza vertical o racheta Falcon 9 pe o barjă plutitoare, acum Space X a făcut primele teste de levitație a capsulei Dragon V2 cu ajutorul celor opt motoare cu reacție SuperDraco atașate pe pereții exteriori ai capsulii.

Pe un spațiu special amenajat din McGregor, Texas, capsula  ar urma să aducă astronauții de pe Stația Spațială Internațională înapoi pe Pământ fără să mai fie nevoie de o operațiune de recuperare a acestora din ocean. Asta cel puțin teoretic, de vreme ce NASA încă nu are încredere în capsula fantastică și ar prefera să transporte mai întâi marfă în perioada apropiată până să transporte oameni.

Chiar și așa, aparatul celor de la Space X este nu doar impresionant tehnologic dar parca arată scos din filmele SF. Cele opt motoare SuperDraco ale capsulei generează cam 15.000 de kilograme forță și acționează precum unei parașute atunci când capsula intră în atmosferă.

Motoarele permit ghidarea și aterizarea habitaclului pe piste convenționale și helipaduri. În acest fel, NASA nu va mai trebui să trimită mereu echipe de salvare pentru a recupera astronauții căzuți în apă.

Să sperăm că NASA se convinge rapid că noua capsulă este destul de sigură așa încât să fie de acord ca aceasta să transporte oameni într-un viitor cât mai apropiat.

Citește și: