Când au luat naștere cele mai mari orașe din lume

Când au luat naștere cele mai mari orașe din lume

Un videoclip de pe YouTube ne prezintă pe scurt procesul de urbanizare al planetei.

Pământul s-a schimbat extrem de mult în ultimele cinci milenii, iar unul dintre principalii factori care au determinat această schimbare a fost urbanizarea. Pentru a înțelege mai bine acest proces, cercetătorii au dat naștere unui proiect îndrăzneț. Aceștia au acumulat informații despre istoria unor dintre cele mai importante orașe din lume, iar un redactor al publicației Metrocosm le-a inclus pe toate într-o hartă care ne ajută să înțelegem mai bine cum s-a dezvoltat planeta în ultimii 5.000 de ani.

În cazul în care ați fost atenți la ora de istorie, nu veți fi surprinși când veți vedea că primele orașe mari din lume au apărut în Mesopotamia și Levant, regiune denumită ”cornul abundenței” sau ”leagănul civilizației” (în engleză, ”the Fertile Crescent” sau ”the Craddle of Civilization”). Denumirile acestea sunt ușor de explicat, având în vedere dezvoltarea primelor civilizații umane și faptul că acesta este locul în care au apărut roata și primele forme de scriere.

Din câte se pare, locațiile au fost adăugate pe hartă exact în anul în care au atins populația și densitatea necesare pentru a putea fi clasificate drept așezări umane. ”În anul 1960, doar 34% din populația planetei locuia în orașe. Cea mai accesibilă baze de date cu privire la populația urbană este UN World urbanization prospects, însă aceasta nu include decât informații acumulare după anul 1950. Acum este posibil să analizăm istoria orașelor pe o perioadă mult mai îndelungată de timp”, a declarat Max Galka, cel care a alcătuit harta cu orașele.

Pe teritoriul României, din câte am observat, primul oraș apărut a fost Câmpulung Muscel. Cel mai probabil, acesta a fost primul care a îndeplinit criteriile lui Galka legate de populație și densitate. În cazul în care vreți să aveți acces la harta lui fără a fi nevoiți să vizualizați videoclipul de pe YouTube, puteți accesa acest link.

Citește și:
Sursa: Gizmodo
Etichete: