05 feb. 2016 | 07:17

BQ Aquaris M10, prima tabletă cu Ubuntu poate funcționa ca desktop

ACTUALITATE
BQ Aquaris M10, prima tabletă cu Ubuntu poate funcționa ca desktop

Ubuntu este considerată cea mai populară distribuție de Linux la nivel global, iar acum Canonical a lansat prima tabletă.

Ultimele studii publicate pe marginea acestui subiect confirmă faptul că vânzările de tablete sunt în continuă scădere la nivel global. Cu toate acestea, întotdeauna există excepții de la regulă când vine vorba de produse inovative și versatile, iar prima tabletă preinstalată cu Ubuntu se integrează de minune în această categorie.

Ilustrată în imaginile alăturate este BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition. Pe lângă faptul că e prima tabletă cu Ubuntu, aceasta se numără și printre puținele dispozitive, dacă nu cumva este singurul, care întruchipează viziunea de convergență a gadgeturilor cu Linux. Cu alte cuvinte, vorbim de o tabletă care, cu perifericele potrivite poate oferi o experiență de utilizare similară cu un desktop.

,,BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition este primul dispozitiv ce oferă experiența convergentă Ubuntu. Este de asemenea prima tabletă cu sistemul de operare Ubuntu. Aquaris M10 Ubuntu Edition aduce la viața experienta bogată pentru touch a platformei. Este simplu să conectați un mouse și o tastatură pe Bluetooth pentru a transforma-o într-un PC cu Ubuntu, integrând tot ce știți și iubiți despre Ubuntu. Tot atunci, conectați tableta la un display extern pentru experiența completă a unui PC.” Pentru că nu se putea altfel, această lansare unică din multe puncte de vedere a fost însoțită de materiale de marketing redactate într-un ton foarte entuziast de cei de la Canonical, compania din spatele Ubuntu.

În cazul în care cochetați cu dezvoltarea de aplicații pentru noul Ubuntu vă veți bucura să aflați că este suficient să le creați o dată și acelea se vor adapta în timp real pentru toate dimensiunile de ecran și platformele pe care rulează SO-ul. În ceea ce privește configurația hardware a BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition, tableta este construită în jurul unui display multi-touch de 10,1 inci. În carcasă se ascunde un procesor MediaTek MT8163A quad core la 1,5 GHz pe 64 de biți cu 2GB RAM și o memorie internă de 16GB. Bateria este de 7280 mAh, iar memoria internă poate fi extinsă printr-un card microSD. Pentru a conecta tableta la un monitor extern puteți folosi portul microHDMI de pe lateral.

Nu se cunoaște prețul exact al tabletei, dar aceasta va fi lansată în trimestrul doi al acestui an.

ubuntu-m10-Tablet_and_monitor_spreadsheet_doc

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele