19 apr. 2016 | 17:00

Autoritățile române, refuzate de Apple în cazul a 13 dispozitive care nu puteau fi ”sparte”

ACTUALITATE
Autoritățile române, refuzate de Apple în cazul a 13 dispozitive care nu puteau fi ”sparte”

Autoritățile române au solicitat de două ori, în perioada iulie-decembrie 2015, informații de la Apple privind 13 iPhone-uri și alte dispozitive produse de gigantul din Cupertino, însă au fost refuzate în ambele cazuri, potrivit celui mai recent raport de transparență al Apple, pe care îl poți consulta aici.

Solicitările trimise de guvernele diferitelor țări către compania americană pot viza fie conturile Apple, pe care utilizatorii le creează pentru a beneficia de serviciile companiei, printre care iTunes, iBooks și App Store, fie anumite informații care pot ajuta la identificarea dispozitivelor propriu-zise, precum seria și numărul dispozitivului, menționează raportul.

În primul semestru al anului trecut, autoritățile române au emis către Apple trei cereri legate de 19 dispozitive și o cerere privind contul unui utilizator din România. Compania americană a răspuns favorabil în cazul a două dintre cele trei solicitări legate de dispozitive, însă a refuzat să furnizeze informații referitoare la conturile utilizatorilor. În perioada iulie-decembrie 2015, compania americană nu a răspuns pozitiv în cazul niciuneia dintre cele două solicitări venite din partea României, care vizau 13 dispozitive Apple, se arată în același raport, citat și de cei de la Profit.

La nivel global, Apple a primit 30.687 de cereri din partea autorităților în a doua jumătate a anului trecut, comparativ cu cele 26.996 solicitări în perioada ianuarie-iunie 2015. În ciuda acestor statistici, numărul de dispozitive Apple pentru care au fost cerute informații a scăzut de peste două ori, de la 362.794 dispozitive la 167.090 dispozitive.

În ceea ce privește conturile utilizatorilor Apple, compania a primit solicitări în legătură cu 12.850 de conturi în al doilea trimestru din 2015, dar a răspuns favorabil în cazul a 9.956 de conturi. Prin comparație, în prima jumătate a anului, guvernele din toată lumea au solicittat informații referitoare la 4.472 conturi Apple și au primit date în cazul a 1.886 dintre acestea.

Apple a primit 178 cereri urgente pentru informații din partea autorităților în a doua jumătate a anului trecut, dintre care 106 au provenit din SUA și 43 din Marea Britanie, potrivit raportului. Apple poate furniza informații despre conținutul comunicațiilor desfășurate prin intermediul dispozitivelor sale doar în cazuri excepționale, care presupun existența unui pericol iminent de moarte sau vătămare corporală.