Astronauții au reușit să crească prima floare în spațiu

Astronauții au reușit să crească prima floare în spațiu

Cei care au văzut filmul ”The Martian” cu siguranță își amintesc de astronautul transformat fermier de cartofi pe planeta Marte jucat de Matt Damon. Ei bine, astronauții tocmai au demonstrat că o astfel de realizare este posibilă, crescând, astfel, prima floare în spațiu.

Conform NASA, o zinnia din familia Asteraceae a fost plantată și crescută de astronauții de pe Stația Spațială Internațională, ajungând prima floare care să ajungă la maturitate în spațiu.

Totuși, aceasta nu este prima oară când astronauții de pe ISS au plănuit să crească o astfel de plantă. Primele încercări de a crește o zinnia s-au încununat cu eșec din cauza umidității mari din interiorul Stației Spațiale. Plantele au crescut parțial ca apoi să moară rapid din cauza mucegaiului care le-a sufocat.

Plantele sunt greu de crescut într-un mediu unde nu există un flux continuu al aerului proaspăt sau o cantitate potrivită de apă. Chiar și așa, astronauții au reușit să crească prima plantă în spațiu toamna aceasta. Aceasta a fost salata verde pe care au și mâncat-o ulterior.

Motivul pentru care astronauții au decis să crească o floare zinnia se datorează faptului că perioada în care o zinnia înflorește este similară cu cea a roșiilor. Succesul înfloririi unei astfel de flori arată că oamenii pot crește și alte legume în afară de salata verde în spațiu.  Se pare că Mark Whatney a avut dreptate și că într-o zi vom putea ”înverzi” și alte planete din sistemul nostru solar în afară de Terra.

Etichete: