Asteroizii ar putea „muri” înainte să se apropie de Soare

Asteroizii ar putea „muri” înainte să se apropie de Soare

Oamenii de știință au crezut mult timp că asteroizii „mor” din cauza unei plonjări mortale direct în Soare, dar un nou studiu sugerează că unele roci spațiale se dezintegrează cu ceva timp înainte să se apropie măcar de el.

 

Studiul ne-ar putea aduce mai aproape de înțelegerea modului în care am putea proteja Pământul în cazul unei coliziuni cu un asteroid. A fost publicat în Nature și detaliază teoria folosind 100.000 de imagini a aproape 9.000 de obiecte aflate în apropierea Pământului, adică asteroizi și comete observate pe parcursul a opt ani de către Catalina Sky Survey din Arizona.

Modelul arăta că ar trebui să fie de 10 ori mai multe obiecte apropiate decât cele care sunt observabile. La aproape un an de la verificarea datelor, experții cred că au găsit răspunsul: rocile par a se dezintegra, chiar înainte să ajungă în apropierea Soarelui. Descoperirea a fost surprinzătoare pentru toată lumea, potrivit lui Robert Jedicke, co-autor al studiului. Totuși, nu se știe încă precis de ce se autodistrug asteroizii, notează IFL Science.

Chiar și așa, oamenii de știință au câteva explicații posibile. Se pare că rocile mai întunecate sunt mai predispuse la distrugere față de cele mai strălucitoare, așadar compoziția lor diferă. „Ceea ce face acest rezultat grozav e faptul că ne spune că obiectele din apropierea Soarelui sunt o populație în schimbare, care se remodelează activ”, a spus Amy Mainzer, om de știință al NASA.

Experții nu au văzut în acțiune o astfel de dezintegrare, așa că vor fi necesare studii ulterioare, pentru a confirma descoperirile statistice. Oricum, e un start bun pentru a explica bizarul mister al asteroizilor. Dacă aprofundează subiectul, ar putea găsi explicații și în ceea ce privește compoziția corpurilor cerești. De aici, ar putea fi dezvoltate noi modalități de a scăpa de potențialele pericole.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: