12 aug. 2016 | 14:26

Apple atacă ”mafia” băncilor australiene

ACTUALITATE
Apple atacă ”mafia” băncilor australiene

În încercarea lor de a propaga serviciul Apple Pay în cât mai multe teritorii într-un timp relativ scurt, cei de la Apple se pare că au întâmpinat o serie de probleme destul de frustrante în Australia.

Anunțat în urmă cu aproape 2 ani, Apple Pay este un sistem de plăți cu telefonul care funcționează într-o manieră cât se poate de intuitivă și sigură. Din păcate, pentru a ajunge să fie implementat în cât mai multe țări, gigantul din Cupertino are nevoie de suportul băncilor din teritoriu, atât pentru adopția unor puncte de vânzare sau POS-uri compatibile, cât și pentru încheierea unor parteneriate menite să faciliteze obținerea unor comisioane cât mai mici. Se pare însă că nu toți vor să îmbrățișeze soluția de plată alternativă de la Apple.

În teorie, luna trecută, Apple Pay a ajuns să fie introdus oficial în Australia. Tot luna trecută devenise evident că marile bănci ale țării nu au vrut să încheie parteneriate cu Apple. Mai mult decât atât, respectivele bănci au înaintat o cerere la autoritatea națională de reglementare a concurenței pentru a crea un consorțiu unic ce ar urma să înceapă negocierile cu Apple în mod colectiv. În contextul în care de fiecare dată Tim Cook și compania se aflau la masa tratativelor cu oficialii unei singure bănci, crearea acestui front comun nu va avea ca efect decât încetinirea semnificativă a implementării Apple Pay în țară.

Deoarece a fost evident pentru toate părțile implicate că giganții din domeniul financiar australian nu vor să aducă Apple Pay în țară, cei de la Apple au făcut un set de declarații agresive, pentru Financial Review la adresa băncilor implicate în practicile detaliate mai sus. ,,Permitea băncilor să formeze un cartel pentru a dicta în mod colectiv termenii unor noi modele de afaceri și servicii va stabili un precedent problematic și va întârzia introducerea de tehnologii cu potențial enorm.” Compania americană este împotriva alternativelor produse de respectivele bănci, alternative care ar pune în pericol securitatea plăților inițiate prin NFC. ,,Acestea bănci vor să mențină un control complet asupra clienților lor. Aplicația curentă reprezintă doar cea mai recentă tactică angajată de bănci, aflate aparent în competiție, pentru a bloca intrarea Apple pe piața din Australia.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele