Apple a câștigat procesul, nu mai trebuie să deblocheze un iPhone

Apple a câștigat procesul, nu mai trebuie să deblocheze un iPhone

Este aproape imposibil să nu fi aflat de dezbaterile publice dintre Apple și organizațiile guvernamentale americane, iar gigantul din Cupertino tocmai a mai înregistrat o victorie.

În ultimele săptămâni foarte mulți americani au luat partea Apple sau au fost împotriva deciziei CEO-ului Tim Cook de a nu ceda presiunilor FBI-ului. În acel caz particular, totul a pornit de la un iPhone al unui terorist blocat cu un cod de securitate ce nu putea fi accesat de autorități. Autoritățile au crezut că inginerii Apple trebuie doar să apese pe un buton, iar informațiile de pe smartphone vor fi accesibile imediat, dar în scurt timp s-a dovedit că situația este mult mai complexă decât pare la prima vedere.

Un judecător federal din New York tocmai le-a dat dreptate celor de la Apple într-un proces împotriva autorităților americane. Judecătorul James Orenstein a decis că este absurdă utilizarea unei legi coloniale, din 1789, pentru a forța Apple să ofere datele dintr-un iPhone la discreția guvernului.

Cum se întâmplă însă și la noi în cazul deciziilor judecătorești, această victorie a Apple nu este nici pe departe definitivă și irevocabilă. Guvernul are drept de apel și, mai mult decât atât, poate găsi o altă lege sau argument prin intermediul căruia să pună presiuni pe compania americană. Trebuie să rețineți că acest caz nu același cu cel din California ce vizează iPhone-ul unui terorist. Acest proces are legătură cu un traficant de metamfetaminte. Mai mult decât atât, deciziile judecătorești nu pot fi aplicate în ambele părți pentru că este vorba de versiuni diferite de iOS pe fiecare dintre aparate, cel puțin acesta este argumentul statului american.

Revenind însă la legea din 1789 ce este folosită de avocații organizațiilor guvernamentale, All Writs Act, se pare că legătura dintre conținutul acelui act și situația actuală, în care este folosită pentru a obliga compania Apple să ofere acces la informațiile criptate de pe dispozitivul unui suspect într-un proces, nu este viabilă.

Citește și: