09 oct. 2016 | 10:32

Apa înghețată care devine lichidă atunci când este atinsă

ACTUALITATE
Apa înghețată care devine lichidă atunci când este atinsă

Dacă ai o fascinație pentru fenomenele științifice neobișnuite, cu siguranță nu te-a ocolit gif-ul de mai jos, în care un jet de apă înghețat devine lichid la o simplă atingere.

A fost publicat în subredditul Oddly Satisfying, iar internetul a devenit extrem de fascinat de ea. Din fericire, cei de la Science Alert au publicat explicația pentru fascinantul comportament al apei. Fenomenul poate fi explicat cel mai simplu prin fluxul laminar, aspect al dinamicii fluidelor care descrie momentul în care fluidele curg în straturi paralele, fără nicio întrerupere între ele. Denumirea provine de la lamele ce sunt fâşii foarte subţiri, iar fluxul laminar apare atunci când canalul fluxului este relativ mic, fluidul se mişcă relativ încet, iar apa are o vâscozitate crescută.

Prin urmare, în giful devenit deja extrem de popular, toate proprietățile fluxului de apă se mențin la o valoare constantă, până când cineva strică echilibrul. Acest flux laminar este opusul unui alt fenomen, cunoscut drept flux turbulent. Acesta din urmă e ceva mai comun și e întâlnit în cazul sângelui din artere, în lavă și în curenții atmosferici și oceanici. În gif-ul de mai jos, se poate observa ceva mai clar diferența dintre cele două tipuri de fluxuri.

gif-flux-laminar-si-turbulent

Primele două reprezentări ne arată fluxul laminar, care e atât de stabil și de uniform încât e aproape imposibil să îți dai seama dacă se mișcă sau nu, iar ultimele două ni-l arată pe cel turbulent, cu fluctuații neregulate. Prin urmare, bizarul fenomen nu e o magie, ci ține pur și simplu de legile fizicii.