Cu gama Zen, AMD chiar are o șansă împotriva Intel

Cu gama Zen, AMD chiar are o șansă împotriva Intel

La un eveniment desfășurat la San Francisco, AMD a prezentat detalii arhitecturale și o primă demonstrație de performanță a urmatoarei generații de procesoare denumite “Zen”. Rezultatele ar trebui să le dea motive de îngrijorare celor de la Intel.

AMD a probat o creștere de 40% la instrucțiuni per clock ale nucleului “Zen”, o creștere semnificativă în materie de performanțe de procesor.

Pe parcursul evenimentului, AMD a prezentat un processor cu 8-nuclee, 16-fire de execuție “Summit Ridge” (ce include nuclee AMD “Zen”) care a depășit în teste de performanță un processor similar Intel “Broadwell-E” cu 8-nuclee, 16-fire de execuție1 la rularea suitei de randare Blender – ambele procesoare rulând la aceeași frecvență. AMD a derulat o demonstrație publică a viitorului processor de server cu arhitectură “Zen” 32 de nuclee, 64 fire de execuție, nume de cod “Naples”, pe un sistem dual procesor cu Windows® Server.

“Zen” are la bază un design complet nou și dispune de caracteristici cum ar fi o noua ierarhie cache, branch prediction imbunătățit și multithreading paralel (SMT). Aceste îmbunătățiri vor permite nucleelor “Zen” să scaleze pentru a îndeplini sarcini într-o tot mai mare paletă de aplicații, inclusive sisteme 2-in-1 cu răcire pasivă, sisteme integrate, computere cu performanțe foarte ridicate și datacentere.

Programat primul pentru lansare, procesoarele desktop “Zen”-“Summit Ridge” vor folosi plăci de bază cu socket AM4, o infrastructură unificată compatibilă cu cea de a 7-a generație de procesoare APU AMD A-Series – denumită “Bristol Ridge”. Primele sisteme PC cu procesoare APU A-Series Gen.7 și socket AM4 vor fi disponibile în a doua jumătate a anului.

Plantforma AMD AM4 include următoarele specificații:

  • Memorie DDR4
  • PCIe Gen 3
  • USB 3.1 Gen2 10Gbps
  • NVMe
  • SATA Express
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: