AMD lansează o placă video de ultimă generație pentru învățare automatizată

AMD lansează o placă video de ultimă generație pentru învățare automatizată
10:09 13.12.2016

AMD a pregătit o placă video de ultimă generație, Radeon Instinct, care însă nu este dedicată gaming-ului.

Instinct este o placă video creată pentru învățare automatizată la performanțe ridicate și se folosește de o nouă librărie open-source de accelerator GPU, cunoscută sub numele MIOpen. Radeon Instict și MIOpen deschid un drum nou, despre care AMD speră că va pava drumul către un adevărat ecosistem pentru învățarea automatizată.

”Radeon Instinct este creată pentru a ajuta la realizarea unor progrese masive în domeniul învățării automatizate, prin intermediul unui design care se bazează pe acceleratoare GPU de performanță ridicată, dar și pe software open-source precum MIOpen și ROCm”, arată președintele și CEO-ul AMD, Dr. Lisa Su, citată de digitaltrends.com.

Totul sună bine, dar ce poate să facă, mai exact, o asemenea placă video? Placa este foarte puternică, dar în loc să folosească aceste capacități pentru a oferi grafică de înaltă definiție, folosește puterea de calcul pentru a construi rețele neurale capabile să susțină aplicațiile ce au nevoie de învățare automatizată – cum ar fi sistemele ce stau la baza caselor inteligente sau a mașinilor autonome.

Astfel de sisteme au nevoie de o putere de procesare substanțială, iar plăcile video oferă tocmai tipul de putere necesar unei rețele neurale. O placă video lucrează cu datele diferit față de un procesor clasic, astfel că poate scurta chiar și cu săptămâni timpul necesar de procesare.

Asta se întâmplă deoarece un procesor obișnuit este făcut să lucreze cu mai multe tipuri de date simultan, în timp ce o placă video este optimizată pentru a lucra cu un singur tip de cod, ce are mai multe intrări de date, simultan. Astfel, plăcile video sunt perfecte pentru procesarea grafică, deoarece lucrează cu un tip specific de date, care are multe variații.