Amazon a început să neglijeze securitatea datelor utilizatorilor de Kindle

Amazon a început să neglijeze securitatea datelor utilizatorilor de Kindle

În timp ce Apple se îndreaptă către Curtea Supremă de Justiție pentru a proteja criptarea datelor posesorilor de iDevice-uri, Amazon merge în direcția complet opusă și dezactivează criptarea de pe terminalele posesorilor de gadgeturi cu Fire OS.

Fără vreun comunicat oficial pe marginea acestui subiect, ci doar o replică din partea departamentului de relații publice în momentul în care s-au autosesizat internauții, Amazon a dezactivat criptarea datelor în noul Fire OS 5. Acesta din urmă este un sistem de operare bazat pe Android ce rulează pe toate tabletele Kindle Fire, telefoanele Fire Phone și player-ele standalone Amazon Fire HD și Amazon Fire TV Stick. Cu alte cuvinte, utilizatorii tuturor gadgeturilor de mai sus sunt afectați de noua situație.Kindle Fire OS 5 Amazon criptare

După cum se poate vedea în captura de ecran de mai sus, anunțul legat de dezactivarea criptării implicite este afișat în momentul în care cineva își dorește să facă update la noul firmware.  ,,Când am lansat Fire OS 5, am eliminat câteva funcții enterprise pe care am descoperit că utilizatorii nu le foloseau.” Purtătoarea de cuvânt de cuvânt a Amazon a sintetizat întreaga situație într-un mod foarte simplist, deși în realitate consecințele sunt mult mai grave. Aceeași persoană a ținut să afirme că decizia a fost luată în toamna lui 2015, cu mult înainte de lansarea efectivă a update-ului.

Deși ideea de criptare a datelor este în continuare destul de abstractă pentru mulți dintre noi, în acest caz particular poate fi sintetizată în doar câteva cuvinte. Și dacă aveți un cod de deblocare sau o parolă pentru a vă accesa tableta, în cazul în care vă este furată, cu tot cu codul vostru, toate datele de pe Kindle Fire, Fire Phone sau Amazon Firef HD pot fi accesate fără nici un fel de efort. Nici măcar nu este vorba doar de fotografii sau filme, ci și de site-urile pe care le-ați accesat, notițe, detalii bancare în cazul în care le-ați introdus vreodată online și multe alte tipuri de date.

Această decizie a fost luată pentru ca Amazon să nu participe vreodată la un scandal de proporțiile celui în care este implicată Apple la ora actuală. Soluția la problemă, dacă o putem numi așa, este să nu faceți update, deși astfel de practici vă expun dispozitivul la alte vulnerabilități de securitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: