22 iun. 2016 | 11:24

Americanii au reușit să creeze un robot ”prezicător”

ACTUALITATE
Americanii au reușit să creeze un robot ”prezicător”

Cercetătorii din cadrul MIT au creat un algoritm extrem de interesant.

Cei de la MIT au reușit să ne impresioneze printr-un număr mare de invenții pe parcursul anilor, iar de curând, aceștia au creat un algoritm capabil să prezică ce se va întâmpla într-un videoclip. Responsabili de această creație au fost oamenii din cadrul Laboratorului de Științe Computerizate și Inteligență Artificială, unde, după cum am mai spus într-un articol precedent, activează și Daniela Rus, o americancă de origine română.

Algoritmul ”învață” să prezică anumite întâmplări pe termen scurt, precum faptul că doi oameni urmează să-și strângă mâinile, printr-o metodă extrem de interesantă. Cei implicați în procesul de dezvoltare l-au programat în așa fel încât să analizeze ore întregi de materiale video pe YouTube și seriale TV precum The Office sau Desperate Housewives. Algoritmul încearcă să identifice anumite tipare și obiecte (precum mâini sau fețe) și încearcă să prezică mișcarea lor , pentru a determina întâmplările care vor avea loc în continuare.

Astfel, după ce a analizat în jur de 600 de ore de materiale video, algoritmul respectiv putea prezice acțiuni precum săruturi sau îmbrățișări cu o secundă înainte ca acestea să se producă. Desigur, pentru moment, creația celor de la MIT nu va avea un impact foarte mare pe piață. Însă cercetătorii speră să îmbunătățească, cu ajutorul acesteia, modul în care oamenii și roboții interacționează.

Același departament MIT a creat în urmă cu ceva vreme un robot care se poate împacheta într-un stil similar artei origami, poate fi inclus într-o pilulă de dimensiuni normale și poate fi înghițit de către o persoană. Odată ajuns în stomac, capsula sa se dizolvă iar robotul se desface. Din câte se pare, el este fabricat dintr-o bucată foarte subțire de intestin de porc, include un magnet și ar putea fi folosit pentru a scoate lucruri din stomacul unei persoane.