Acest ”robot” încape într-o pilulă și te poate scăpa de problemele cu stomacul

Acest ”robot” încape într-o pilulă și te poate scăpa de problemele cu stomacul

Cercetătorii au creat un robot de mici dimensiuni care poate fi înghițit și care poate scoate lucruri din stomacul unei persoane.

Cercetătorii din cadrul MIT ne uimesc din nou. Este vorba și de această dată despre un robot, însă nu despre unul precum ceilalți. Acesta nu impresionează prin capacitățile sale locomotoare, ci prin dimensiune și prin funcția pe care o va îndeplini la un moment dat. După cum scriu jurnaliștii de la publicația Verge, el se poate împacheta într-un stil similar artei origami, poate fi inclus într-o pilulă de dimensiuni normale și poate fi înghițit de către o persoană.

Odată ajuns în stomac, capsula sa se dizolvă iar robotul se desface. Din câte se pare, el este fabricat dintr-o bucată foarte subțire de intestin de porc și include un magnet. Grație prezenței acestuia din urmă, doctorii pot folosi magneți exteriori pentru a-l ghida către anumite locuri din interiorul stomacului.

În cadrul fazei de proiectare a robotului, a fost implicată și Daniela Rus, o americancă născută în România și șefa Laboratorului de Științe Computerizate și Inteligență Artificială din cadrul MIT. Rus este de părere că acest dispozitiv de mici dimensiuni ar putea ajuta la rezolvarea unor mari probleme în viitor, așa cum ar fi obiectele înghițite accidental de o persoană.

Pentru a-i testa capacitățile, Rus și colegii ei au cumpărat un stomac de porc și l-au umplut cu apă și suc de lămâie, pentru a imita diversele lichide din interiorul unui stomac. După aceea, au introdus o baterie în stomac. Anual, în Statele Unite, ar fi înghițite în jur de 3.500 de baterii, o cifră care ar trebui să pună pe gânduri autoritățile.

Lăsând asta la o parte, trebuie să îți spunem că oamenii de știință au putut scoate bateria ghidând-o din exteriorul stomacului, cu un magnet, către ieșire. Din câte se pare, în cazul în care această tehnologie va fi folosită vreodată la scară largă, materialele înghițite ar fi ghidate către colon, pentru a fi eliminate. În viitor, cercetătorii vor să includă și senzori speciali pentru a nu mai fi nevoiți să ghideze accesoriul cu ajutorul unui magnet.

Citește și:
Etichete: