Adresele IP dinamice sunt acum date personale protejate, dar pot fi stocate în continuare

Adresele IP dinamice sunt acum date personale protejate, dar pot fi stocate în continuare

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că adresele IP dinamice reprezintă date cu caracter personal, la fel ca adresele IP statice.

Prin urmare, de acum, adresele IP dinamice sunt protejate de legea Uniunii Europene împotriva colectării și stocării lor pe site-uri. CJEU (Curtea de Justiție a Uniunii Europene) a specificat, totuși, că niște motive legitime pentru stocarea lor de către un operator web ar fi protejarea împotriva atacurilor cibernetice sau urmărirea penală.

Decizia a venit după ce politicianul neamț Patrick Breyer s-a opus în fața instanțelor germane în ceea ce privește înregistrarea și stocarea adreselor sale IP dinamice de către organismele federale. Operatorii insistă asupra faptului că trebuie să stocheze aceste date pentru a preveni atacurile cibernetice și pentru a permite în continuare urmărirea penală, în situațiile care o cer, potrivit Ars Technica.

O adresă IP dinamică este o adresă IP care se schimbă la fiecare conectare nouă la internet. Spre deosebire de adresele IP statice, adresele IP dinamice nu permit să se facă legătura, prin intermediul unor fișiere accesibile publicului, între un anumit calculator și conexiunea fizică la rețea utilizată de furnizorul de internet.

Pe de altă parte, Bundesgerichtshof solicită să se stabilească dacă administratorul unui site internet trebuie, cel puțin în principiu, să aibă posibilitatea de a colecta și de a utiliza ulterior datele cu caracter personal ale vizitatorilor pentru a asigura funcționalitatea generală a site-ului său. Prin urmare, chiar dacă s-a stabilit că adresele IP dinamice reprezintă date cu caracter personal, informațiile pot fi stocate în continuare pentru motivele menționate mai sus. Hotărârea poate fi citită integral aici.

Citește și: