Google ar putea fi amendată din nou de către Uniunea Europeană

Google ar putea fi amendată din nou de către Uniunea Europeană

Google se află din nou în vizorul Uniunii Europene, de data aceasta motivul fiind sistemul de operare Android.

Comisia Europeană a pornit investigația împotriva Google în urmă cu mai mulți ani, compania americană fiind la un moment dat aproape de încheierea unei înțelegeri. Acordul a picat, însă, din cauza opoziției Franței și Germaniei, precum și a unor grupuri media și telecom din Europa. Google era acuzată atunci că a afectat afacerilor altor site-uri de cumpărături online.

Între timp, însă, autoritățile de Bruxelles și-au îndreptat atenția către sistemul de operare dezvoltat de Google. Astfel, dacă este să dăm crezare informațiilor furnizate de Reuters, europenii ar vrea să oblige Alphabet, compania care deține Google, să nu mai plătească producătorii de telefoane mobile pentru a instala în exclusivitate pe dispozitivele aplicația Google Search. În cazul în care aceasta nu s-ar conforma, autoritățile ar fi pregătite acorde o amendă de proporții.

Reuters ar fi obținut un document de 150 de pagini în care toate aceste lucruri sunt specificate în mod clar. De asemenea, Comisia Europeană ar vrea să le interzică celor de la Google să mai forțeze producătorii să preinstaleze aplicațiile sale, în cazul în care acest lucru le interzice folosirea altor sisteme de operare.

În mod interesant, investigația care a dus la realizare ultimului document a pornit după ce grupul FairSearch a depus o plângere în luna martie a anului 2013. Conform Wikipedia, FairSearch este un grup de organizații care luptă împotriva dominației Google în mediul online. Din acesta fac parte câteva dintre cele mai mari companii din sectorul tech, precum Oracle, sau Microsoft. Astfel, nu este de mirare că FairSearch a fost caracterizată pe parcursul timpului drept o organizație de fațadă pentru Microsoft.

Nu ar fi prima oară când Microsoft ar fi acuzată de asemenea practici. Pe lângă lobby-ul uriaș pe care l-a practicat în ultimii ani, Microsoft a investit în câteva asociații, precum Inițiativa pentru o Piață Online Competitivă, care au scos în evidență toate plângerile aduse împotriva Google.

Citește și: