Acești „mușchi” de metal pot revoluționa mașinile și roboții

Acești „mușchi” de metal pot revoluționa mașinile și roboții

Experții HRL Laboratories au găsit o modalitate de a replica felul în care se comportă mușchiul uman în metale. Tehnologia ar putea fi utilizată pentru a crea autopropulsie de ultimă oră, precum și de a conferi unui robot forța și sensibilitatea umană deopotriva.

Christopher Churchill a explicat cum funcționează tehnologia aceasta inedită, spunând că setupul poate trece de la țeapăn la maleabil în 100 de milisecunde. Această rigiditate variabilă există deja în amortizoarele mașinilor, care sunt ferme în repaos, dar se curbează când treci peste obstacole. Conceptul e interesant tocmai pentru că e mecanic și simplu. Practic, sunt doar fâșii de metal în serie, echilibrate precis, ceea ce le și conferă potențialul de a fi folosite în mai multe industrii. Cei de la Jalopnik scriu că am putea crea roboți ale căror brațe pot mângâia tandru o pisică, apoi repara un motor.

Materialele ușoare și avansate tehnic își croiesc ușor-ușor drumul către platformele de transport, pentru a obține o masă mică și o rigiditate mare. Conceperea unei rigidități care se poate adapta, astfel încât să devină „blândă” la comandă are potențialul de a rezolva problemele cu șocurile și vibrațiile existente la ora actuală.

Churchill a mai spus și că a urmat modelul corpului uman, care găzduiește o serie de structuri cu rigiditate variabilă. Cel mai bun exemplu sunt articulațiile, care contractă mușchi opuși pentru a varia rigiditatea despre care vorbim. De exemplu, mâna va deveni dură atunci când ridică o minge de bowling, dar va fi molatică atunci când pictează cu vârful pensulei. Aceste caracteristici ale corpului uman sunt rareori replicate în sistemele artificiale, întocmai din cauza complexității, puterii și costurilor necesare. Churchill crede că abordarea tradițională, de a construi un sistem moale, pentru a-i adăuga apoi forță, e scumpă și nu chiar eficientă. Paradigma sa funcționează opus: a construit un sistem dur și i-a adăugat moliciune ulterior.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: