Acesta este cel mai mic ”origami” din lume

Acesta este cel mai mic ”origami” din lume

O echipă de oameni de știință au dezvoltat cel mai mic ”origami” din lume. Împăturind o peliculă extrem de subțire de grafen, aceștia au reușit să-i facă o cută la scară atomică.

Să îndoi sau să împăturești hârtie e ușor, dar asta pentru că mâinile tale și grosimea hârtiei sunt perfecte pentru a manipula acest material cu ușurință. Să împăturești o peliculă de grafen într-o cută de grosimea unui atom este complet altceva. Materialul extrem de subțire face ca manipularea acestuia să trebuiască să fie de o delicatețe extraordinară. O singură mișcare greșită poate rupe imediat pelicula extrem de subțire.

Conform celor de la New Scientist, cercetătorii de la Cornell University au reușit această realizare neobișnuită prin a înfășura pelicula de grafen mai întâi cu un strat de jumătate de nanometru de dioxid de siliciu. Stratul de siliciu protejează grafenul de rupere și permite formarea unei cute rezistente de mărimi microscopice.

După succesul acestui experiment, cercetătorii speră ca noua tehnologie de ”împăturire” a grafenului la mărimi microscopice să permită construcția de circuite printate pe structuri 3D.

Grafenul este considerat materialul viitorului. Având proprietăți conductive excelente și putând, de asemenea, să rețină căldura mult mai bine decât siliciul, grafenul ar putea ajunge să fie omniprezent în toate dispozitivele din jurul nostru într-un timp extrem de scurt.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: