Grafenul te va ajuta să vezi pe întuneric cu telefonul mobil sau prin geamul mașinii

Grafenul te va ajuta să vezi pe întuneric cu telefonul mobil sau prin geamul mașinii

Orice este fabricat din sticlă poate fi folosit drept ecran, iar orice poate fi folosit drept ecran, poate fi îmbunătățit cu grafen.

Grafenul este un material care momentan are posibilitatea să înlocuiască majoritatea materialelor care au stat la baza computerelor încă din anii ’80. Construit pe bază de carbon acesta este de 100 de ori mai rezistent decât oțelul, este extrem de rezistent la căldură, și este un excelent conductor de electricitate fără să emane căldură. Din cauza aceasta grafenul este considerat ca fiind materialul de bază al viitorului de vreme ce semiconductoarele vor putea să se fabrice în marimi din ce în ce mai mici fără ca să-și piardă din calitățile conductive.

Printre multe alte calități ale grafenului, acesta este de asemenea extrem de fotosensibil și poate fi folosit ca excelent senzor pentru razele infraroșii. Aparatele existente de vedere în infraroșu sunt greoaie și au nevoie mereu de grijă extremă pentru a fi purtate.

Totuși, o echipă de cercetători de la MIT au construit un cip pe bază de grafen care ar putea fi integrat în orice telefon mobil, și ar putea oferi vedere de noapte oricărui utilizator care posedă un smartphone. Acesta este conectat la un senzor din același material care va putea detecta orice imagine în infraroșu fără ca imaginea să fie perturbată de căldura emanată de cip de vreme ce și acesta e construit din același material.

Cercetătorii au reușit să captureze imaginea unei mâini de om cu senzorul din grafen, iar acesta este primul pas către o continuă îmbunătățire a acestei tehnologii. Cercetătorii doresc să îmbunătățească rezoluția senzorului și să acopere cu pelicule din grafen parbrizele mașinilor astfel încât vederea de noapte să fie cât se poate de naturală fără să obstrucționeze câmpul de vedere al șoferului.

Nu se știe când exact grafenul va deveni omniprezent în aparatele din jurul nostru, dar în mod clar viitorul acesta este aproape.

Citește și: