13 iun. 2016 | 11:08

Acest robot poate printa pizza 3D în cinci minute

ENTERTAINMENT
Acest robot poate printa pizza 3D în cinci minute

Roboții zilelor noastre sunt extraordinari, dar intuim că BeeHex va fi preferatul tuturor dintr-un motiv simplu: poate printa pizza 3D.

Inventatorii, ingineri de hardware, au primit un împrumut de 125.000 de dolari de la NASA pentru a dezvolta dispozitivul, potrivid cofondatorului Jordan French. NASA voia un robot care să poată face ceva delicios pentru astronauți în timpul misiunilor marțiene. Până atunci, mai mulți BeeHex vor ajunge în parcuri tematice, terenuri de sport, malluri și nu numai, începând cu prima parte a lui 2017. Comparativ cu angajații umani, roboții sunt mai rapizi, mai curați și consistenți. E nevoie de o singură persoană care să opereze mașinăria, care poate produce aluatul, sosul și cașcavalul în doar câteva minute.

Și mai interesant e că poate produce orice tip de pizza, în orice formă. Precum majoritatea imprimantelor 3D, se conectează la un computer care îi transmite ce ingrediente să folosească. Potrivit lui French, posibilitățile sunt nelimitate, iar sistemul BeeHex poate transforma orice fișier jpg într-o formă de pizza. Chiar dacă vorbim despre forma feței lui Donald Trump, de exemplu. Blatul va fi, totuși, foarte subțire.

Un sistem presurizat eliberează fiecare ingredient din cartușe, prin tuburi, iar apoi prin duze. Pentru parmezan, de exemplu, robotul va elibera mai multă presiune, pentru că textura este ceva mai solidă decât în cazul brânzeturilor obișnuite. După ce procesul e gata, va fi introdusă într-un cuptor la 400 de grade și va ieși numai bună de mâncat, în cinci minute.

Robot Beehex

Echipa intenționează să popularizeze această tehnică, iar oamenii să poată comanda pizza printată 3D prin intermediul unei aplicații. În funcție de dimensiuni, toppinguri, blat și locul livrării, pizza Beehex va costa între 8 și 15 dolari. În viitor, ar trebui să fie valabile și mai multe opțiuni, iar dezvoltatorii speră să folosească sistemul ingenios pentru a face feluri de mâncare mai interesante. În orice caz, parcă acum vedem roboții cu ochi mai buni și nu ne mai sperie atât de tare teoriile potrivit cărora ne vor distruge lumea.