Acest robot aleargă mai bine ca tine, chiar dacă e doar o pereche de picioare mecanice

Acest robot aleargă mai bine ca tine, chiar dacă e doar o pereche de picioare mecanice

Alergatul, la fel ca mersul, cere o coordonare extraordinară între urechea internă a omului, sistemul nervos și mușchii corpului. Dacă omul o face natural, construcția unui robot care să facă același lucru este o realizare extrem de dificilă.

Dacă tu te bucuri de un sistem locomotor incredibil de avansat, care ne permite să mergem sau să alergăm cu viteză folosind doar două picioare, reproducerea sistemului care ne permite să ne mișcăm prin metode mecanice este o realizare extrem de dificilă.

Chiar și așa, primii ”pași” făcuți în această direcție aparțin unui grup de companii americane conduse în principal de MIT și DARPA. Dacă până acum Boston Dynamics erau cei care apăreau mereu pe prima pagină a ziarelor datorită roboților înspământători pe care îi construiesc, un alt grup de cercetători a reușit să atragă, de data aceasta, interesul presei.

Grupul de cercetători AMBER (Advanced Mechanical Bipedal Experimental Robotics) Lab din Georgia, Statele Unite a reușit să construiască un aparat biped numit Durus-2D, care poate alerga asemenea unui om. Fiind conectate la aparate, ”picioarele” sale pot ”fugi” pe o bandă de alergat fără probleme, imitând mișcarea picioarelor umane cu ajutorul unor arcuri.

Cercetătorii americani au studiat biologia și locomoția umană pentru a înțelege cum oasele și mușchii oamenilor ajută la mișcarea normală. Aceștia speră ca inveția lor să fie nu doar un demonstrator științific, ci să poată fi utilizată și de oamenii cu picioarele amputate, sau născuți cu deficiențe locomotorii severe.

Etichete: