Acest grafic interactiv prezice când și cum ai putea muri

Acest grafic interactiv prezice când și cum ai putea muri

Statisticile despre moarte sunt tot timpul mai captivante decât ar fi rațional. Examinarea acestor date nu trebuie neapărat să fie pasiunea morbidă a vreunui potențial criminal în serie, ci pot revela informații interesante despre sănătate, medicină, genetică și o serie de alți factori sociali, care, fie că ne place sau nu, determină inevitabila moarte.

Nathan Yau este creierul din spatele site-ului Flowing Data, care reprezintă, practic, un grafic interactiv care vizualizează când și cum ești predispus să mori. Funcționează cu ajutorul statisticilor obținute de la Centrele pentru Controlul Bolilor și Prevenirea lor, între anii 1999 și 2014.

Pe site, Yau a explicat: „Trebuie să îți introduci sexul, rasa și vârsta. Fiecare bulină reprezintă una dintre viețile tale simulate, și cu trecerea fiecărui an, mai multe dintre acestea dispar. Culorile corespund motivelor morții, iar barele de pe dreapta păstrează evidența procentelor. În final, îți sunt afișate șansele asociate cu fiecare posibilă cauză a morții”.

Totuși, să nu uităm că toate datele colectate vizează doar Statele Unite, iar criteriile în funcție de care sunt generate rezultatele nu sunt nicidecum suficiente. Așadar, poți să îl faci de dragul amuzamentului, dar fără a-l lua prea mult în serios. De asemenea, în România, speranța de viață e cea mai mică din UE, de numai 76,2 ani la femei și 69,2 la bărbați.

Găsești graficul care îți spune cum este posibil să mori AICI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: