27 mart. 2016 | 11:26

Acest dispozitiv poate transforma orice smartphone în imprimantă 3D

ACTUALITATE
Acest dispozitiv poate transforma orice smartphone în imprimantă 3D

Imprimantele 3D sunt uimitoare și le pot fi găsite tot felul de aplicații. Deși tehnologia devine din ce în ce mai ieftină și accesibilă, încă nu suntem în punctul în care să și-o poată permite oricine.

Din fericire, există oameni cu imaginație, iar câțiva dintre ei au găsit o soluție posibilă pentru cei care vor să aibă acces la tehnologii de printare 3D, dar nu și le pot permite pe cele standard. OLO e un gadget de 99 de dolari, cu ajutorul căruia poți transforma orice smartphone în imprimantă 3D. Folosește lumina touchscreenului pentru a-ți procesa creațiile de plastic.

Dispozitivul e foarte ușor de înțeles și de folosit, funcționează cu baterii și cântărește 780 de grame. Are trei părți: un rezervor cu 400 de centimetri cubi volum de printare, sticluțe de 100 de grame cu material fotopolimerizabil pentru construcția obiectelor și un capac sub care se întâmplă magia. Pentru a-l folosi, ai nevoie de aplicația de mobil OLO, disponibilă pe toate platformele, apoi să îți introduci telefonul sub rezervor. O bucată de sticlă polarizată este plasată acolo, astfel încât telefonul tău va fi plasat cu fața pe ea. Se pare că și un iPhone 6S Plus ar încăpea.

După ce pui capacul deasupra și imprimanta începe să funcționeze, aplicația îți va face ecranul telefonului să afișeze modelul. Sticla polarizată va capta toată lumina și o va redirecționa, astfel încât toți fotonii să fie îndreptați în sus. Pe măsură ce ecranul telefonului trimite lumina în rezervor, lumina direcționată va face materialul să se întărească pe „farfurie” și să se creeze strat cu strat forma dorită. Un element-cheie e faptul că înlocuiește proiectorul costisitor dintr-o imprimantă 3D obișnuită cu ecranul smartphone-ului tău, de aici și prețul mic.

De asemenea, materialul este cu totul diferit de cele deja existente și a fost creat special pentru a reacționa la lumina emisă de ecranul telefonului. Deocamdată, este doar în faza de proiect pe Kickstarter, dar a strâns foarte mulți bani, așa că sunt șanse mari să ajungă pe piață începând cu luna septembrie.