Acest deget bionic ajută persoanele cu membre amputate să-și recapete simțul tactil

Acest deget bionic ajută persoanele cu membre amputate să-și recapete simțul tactil

Simțul tactil este un dar de care mulți dintre noi se bucură în mod gratuit. Cei fără o mână sau un deget pot confirma asta. Ei bine, acest dispozitiv poate readuce simțul tactil pierdut, celor amputați.

Dezvoltat de cercetătorii francezi de la Ecole polytechnique fédérale de Lausanne, aparatul folosește o serie de senzori care detectează ondulațiile materialelor aflate sub ele, ca apoi să le convertească în semnale electrice. Semnalele electrice urmează, apoi, să fie transmise către nervii pacienților.

Conform Techxplore, unul dintre pacienții care au destat aparatul atașându-l de restul mâinii rămase au fost extrem de impresionați. Pacientul Dennis Aabo Sørensen a spus că: ”Stimularea electrică s-a simțit aproape ca și cum mi-aș simți propria mână. Încă pot să-mi simt fosta mână. Este mereu încleștată într-un pumn. Atunci când am testat aparatul am simțit textura materialelor în vârful degetului indexar al mâinii lipsă.”

Sørensen a putut diferenția între diferite texturi de materiale, cum ar fi cele grunjoase sau cele fine, în aproape 96% din cazuri. Pentru a testa acuratețea semnalului electric, cercetătorii au testat aparatul și pe pacienți neamputați. Aceștia au putut face diferența între semnalele elctrice în aproape 77% din cazuri.

Rezultatele cercetărilor sunt într-atât de promițătoare încât oamenii de știință speră nu doar să ajute oamenii care au suferit amputări, dar să ajute și la evoluția roboticii, astfel încât viitori androizi să poată simți textura materialelor la fel de bine ca oamenii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: