02 mai 2016 | 14:51

Această mașină poate merge peste 4.000 de kilometri cu trei litri de benzină

ENTERTAINMENT
Această mașină poate merge peste 4.000 de kilometri cu trei litri de benzină

Cum ar fi să conduci din București până în Paris și înapoi cu un singur rezervor de benzină? Un vis. Dar acest vis ar putea deveni realitate.

O echipă formată din studenți ai universității Laval din Quebec a creat o mașină care poate parcurge peste 4.000 de kilometri cu un singur rezervor de benzină.

Prototipul denumit CT 2.0 a fost înscris în maratonul Shell Eco, o competiție în cadrul căreia studenții crează mașini (cu diferite forme de propulsie) și încearcă să le facă cât mai eficiente.

Peste 1.000 de studenți au participat la evenimentul Shell și 124 de echipe din SUA, Canada, Guatemala, Brazilia, Ecuador, Mexic și Puerto Rico și-au înscris creațiile.

Echipa de la universitatea Laval și-a înscris mașina în categoria ”prototip”, lucru care le-a permis să maximizeze consumul. Cealaltă categorie, ”UrbanConcept”, avea reguli mai stricte privind specificațiile mașinii, iar automobilele de acolo trebuiau să fie ”demne de drum”.

Mașina celor de la Laval nu pare deloc comodă, dar este, cu siguranță, eficientă. Pentru a ajunge la un consum de numai 3,7 litri de benzină/ 4.100 kilometri, echipa s-a folosit de toate trucurile posibile.

De exemplu, vehiculul are doar doi cai putere și se folosește de motor doar pentru a prinde viteza necesară care să îl propulseze pe restul traseului. Adică motorul mașinii CT 2.0 era funcțional doar pe perioade foarte scurte, iar în restul timpului, mașina se deplasa din inerție, mulțumită corpului foarte ușor și aerodinamic.

Strategia folosită de șofer implica aducerea automobilului la viteza de 32 de kilometri pe oră, oprirea acestuia și repornirea lui abia la viteza de 14 kilometri pe oră.

Regulile competiției presupun că mașinile trebuie să se deplaseze cu o viteză medie de 24 de kilometri pe oră și să parcurgă aproximativ 10 kilometri.

Cu toate că anul acesta au fost câștigători studenții de la Laval, aceasta nu este cea mai bună performanță înregistrată în competiția Shell. Anul trecut, o echipă de la universitatea Torronto a creat o mașină capabilă să meargă 5.500 de kilometri cu 3,7 litri de benzină.

maraton shell eco