A fost creată mâna robotică foarte asemănătoare celei umane

A fost creată mâna robotică foarte asemănătoare celei umane

Roboții care arată și se comportă precum oamenii nu mai sunt atât de departe de a deveni realitate, dar tot mai sunt multe de lucrat la ei.

Totuși, cercetătorii de la Universitatea Washington din Seattle au făcut un pas mai aproape de această viziune futuristă. Au reușit să creeze mâini robotice care arată și se comportă precum unele umane, spre deosebire de majoritate celor existente la momentul actual. Zhe Xu și Emanuel Todorov sunt principalii dezvoltatori ai mâinii, care se mișcă într-un mod surprinzător de apropiat de realitate. Evan Ackerman, reporter la IEEE Spectrum, a denumit-o „cea mai precisă biomimetică și antropomorfă mână robotică” văzută vreodată.

În video-ul de mai sus, îl vedem pe Xu controlând mâna cu ajutorul unei mănuși interactive. Majoritatea roboților proiectați pentru a apuca lucruri nu sunt nici pe departe la fel de preciși. Motivele țin de faptul că părțile componente necesare pentru articulații și restul elementelor necesare mobilității ocupă mult spațiu, mai mult decât permite „designul” unei mâini umanoide, care s-a perfecționat în milioane de ani de evoluție.

Xu și Todorov au scanat o mână umană, apoi au printat 3D oasele necesare structurii, conectându-le prin tendoane și articulații artificiale, făcute din plastic. Cele 10 motoare cu care au putut fi controlate mișcările sunt localizate în partea inferioară, iar oasele și articulațiile nu sunt fixate într-o poziție rigidă. Studiul celor doi poate fi citit integral aici. De asemenea, scopul este de a crea și membre artificiale prin înglobarea de celule crescute în laborator, în designurile de plastic. Au în vedere, printre altele, și colaborări cu inginerii experți în biologie și țesuturi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: