Viitorul aviației: hidroavionul care ar putea transporta două sate

Viitorul aviației: hidroavionul care ar putea transporta două sate

În viitor, zborurile transatlantice ar putea vâsli liniștite, la propriu. Cercetătorii consideră că hidroavioanele sunt viitorul, dar de ce?

Potrivit lui Errikos Levis, cercetător al Departamentului de Aeronautică la Colegiul Imperial din Londra, hidroavioanele ar putea fi soluția pentru cel puțin două probleme majore ale aviației din prezent: aglomerația din aeroport și poluarea fonică. „Am putea folosi hidroavioane pentru a înlătura zgomotul din zonele cu populație și pentru a reduce nevoie de infrastructură extensivă”, a explicat el. Acesta a contribuit la redactarea unui studiu despre potențialul hidroavioanelor, notează CNN.

Împreună cu profesorul Varnavas Serghides, a creat designul unei „familii” de hidroavioane care ar putea transporta până la 2.000 de pasageri, echivalentul a două sate românești. Deși conceptul lor este complet nou, hidroavioanele sunt o idee veche. Dezvoltarea hidroavioanelor s-a oprit în anii ’40, pentru că, la vremea aceea, erau mult mai puțin eficiente decât cele normale. Pentru a schimba acest lucru, cercetătorii au lucrat la un alt design, mai aerodinamic, precum și la funcționarea motorului.

hidroavion plan

Totuși, Levis recunoaște că hidroavioanele nu sunt eficiente în mărimi mai mici. Totuși, cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai prietenoase cu mediul, funcționând pe bază de hidrogen. Avioanele obșnuite nu ar putea folosi hidrogenul, întrucât acesta ocupă un volum de patru ori mai mare decât combustibilul Jet-A1.

De asemenea, cercetătorii conștientizează că vor mai trece ani bun până când avioanele de acest tip vor avea succes. Tehnologia există, deși mai are nevoie de o serie de îmbunătățiri.

 

 

Citește și:
Etichete: