Viața ta ar putea fi salvată cu o gumă de mestecat

Viața ta ar putea fi salvată cu o gumă de mestecat

Sună de parcă am vorbi despre ceva rupt din vreun film cu acțiunea plasată în viitor, dar cercetătorii au descoperit o metodă prin care pot transforma o banală gumă de mestecat într-un senzor medical.

Cercetătorii sunt de la Universitatea Winnipeg, iar ideea lor s-a materializat cam așa: au mestecat guma timp de 30 de minute, apoi au îmbibat-o în etanol, pentru a se asigura că e perfect curată. Scopul a fost să o încarce ulterior cu nanotuburi de carbon. A rezultat o peliculă flexibilă, și grație faptului că nanotuburile de carbon pot conduce curentul electric, poate fi folosită ca senzor medical.

Experimentul a fost publicat în ACS Applied Materials & Interfaces, iar echipa a demonstrat că guma de mestecat chiar are o utilitate reală. În plus, dacă introduci doi electrozi la capete și o deformezi, voltajul va fi schimbat și vei putea afla cât de întinsă este guma. Senzorul furnizează rezultate relevante atunci când e deformat până la 530%.

Guma-senzor

Oamenii de știință cred că guma ar putea fi cu ușurință aplicată pe pieptul unui pacient, pentru a detecta și monitoriza respirația. Faptul că guma e atât de flexibilă ar putea să o facă o alternativă atrăgătoare pentru majoritatea senzorilor de pe piață, care sunt construiți din metal sau plastic, în general. Motivul ar fi faptul că se pliază mai bine pe corpul bolnavului. În plus, prețul s-ar „ridica” undeva la trei dolari.

 

Citește și: