Vești bune pentru fanii Apple: iOS 9 şi OS X El Capitan sunt în public beta

Vești bune pentru fanii Apple: iOS 9 şi OS X El Capitan sunt în public beta

Dacă sunteţi curioşi în legătură cu eforturile recente ale Apple în materie de sisteme de operare, de acum vă puteţi instala noile şi OS X El Capitan.

Deja de câţiva ani, cei de la Apple au abordat o atitudine nouă când vine vorba de noile iteraţii al sistemelor de operare ieşite din Cupertino. După o scurtă perioadă de beta restrâns începută odată cu WWDC, oricine poate testa pe propriul Mac sau iDevice cel mai nou iOS sau OS X. Pentru că vorbim de un SO în variantă beta, vă puteţi aştepta la mici probleme de performanţă sau autonomie, dar, în mare parte, experienţa de testare va fi una plăcută. În plus, feedback-ul vostru s-ar putea reflecta în funcţii noi pe care să le poată experimenta publicul larg în toamnă, odată cu lansarea variantelor finale de iOS 9 şi

iOS 9 nu vine cu schimbări radicale de interfaţă sau funcţionalitate, dar are câteva particularităţi în plus pe care trebuie să le aveţi în vedere. Asistentul virtual Siri este mult mai deştept şi se apropie mai mult de funcţionalitatea Google Now. Partea de securizare a informaţiilor voastre intime a fost îmbunătăţită într-un mod semnificativ. Pentru prima oară, aveţi parte de multitasking adevărat pe iPad, câştigând posibilitatea de rula două aplicaţii simultan.

În teorie, utilizatorii de gadgeturi mai vechi, precum iPhone 4S ar trebui să simtă o îmbunătăţire semnificativă a performanţei. Pentru a avea acces la iOS 9 Beta OTA (n.r. – over the air, adică wireless) sau pe fir prin iTunes, trebuie să înregistraţi iDevice-ul în programul beta public folosind această adresă web.

Beta-ul public pentru OS X El Capitan este de asemenea disponibil începând de astăzi. Sistemul de operare pentru Mac-uri, anunţat pentru prima oară în cadrul Worldwide Developers Conference 2015, introduce şi mai multe elemente de funcţionalitate ce par desprinse din iOS. Printr-un mod intitulat split-view, similar cu cel introdus în Windows 7, puteţi rula două aplicaţii simultan care să ocupe cât jumătate de ecran.

Partea de multitasking a beneficiat de asemenea de un upgrade. Puteţi agăţa permanent noi tab-uri în Safari. Apple Maps include pentru prima oară informaţii referitoare la mijloacele de transport în comun pentru unele dintre cele mai importante oraşe din lume. Pentru a vă înscrie Mac-ul în acest program de testare, trebuie întâi să-l înregistraţi la această adresă.

Pentru că vorbim de sisteme de operare în variantă beta şi nimeni nu ştie exact ce se poate întâmpla, înainte de orice altceva, realizaţi o copie de siguranţă a datelor voastre de pe Mac, iPhone sau iPad.

Citește și: