16 mart. 2015 | 13:09

Vânătorii de asteroizi – cum poți ajuta NASA prin câteva click-uri

ACTUALITATE
Vânătorii de asteroizi – cum poți ajuta NASA prin câteva click-uri

Dacă ai visat vreodată să lucrezi pentru NASA, acum o poți face. Nu e exact un job, pentru că nu vei fi plătit pentru serviciile tale, dar măcar poți să le spui prietenilor că, oficial, ești ”vânător de asteroizi”.

În cadrul evenimentului South by South West (SXSW), cei de la NASA au vorbit despre un nou software care va permite oricărei persoane să contribuie la descoperirea de noi asteroizi.

Agenția spațială a colaborat, pentru crearea aplicației, cu Planetary Resources, o companie americană care vrea să exploateze resursele asteroizilor.

Software-ul Asteroid Data Hunter folosește un algoritm special pentru a depista asteroizii surprinși în imagini realizate cu ajutorul telescoapelor din întreaga lume. NASA are nevoie de publicul larg deoarece fotografiile sunt atât de multe încât cercetătorii nu fac față să le verifice pe toate. Computerele fac o partebună din treabă, filtrând imaginile care trebuie verficiate de ochiul uman.

”Frumusețea acestor arhive este că datele nu se învechesc, iar prin noi abordări, tehnici și algoritmi, ele pot fi surse de noi informații”, a declarat Jose Luis Galache, de la Minor Planet Center.

Cei care vor să devină vânătorio de asteroizi pot chiar să facă fotografii cu telescoapele lor personale și să le analizeze cu ajtorul software-ului. Programul poate spune dacă un asteroid a fost deja indentificat sau dacă este vorba despre o premieră.

Puteți descărca Asteroid Data Hunter de aici.