Valve a început să cenzureze conversaţiile despre torrent pe Steam

Valve a început să cenzureze conversaţiile despre torrent pe Steam

Printr-o decizie destul de surprinzătoare, cei de la au început să cenzureze într-un mod agresiv conversaţiile pe Steam despre site-uri de torrente.

În teorie, fiecare dintre noi are libertatea de a purta orice discuţii online, indiferent de conţinut, mai ales când acestea se desfăşoară prin intermediul unei aplicaţii de chat şi nu sunt postate pe Twitter sau Facebook. Din păcate, cei de la Valve au decis că prea multă democraţie poate fi greşit înţeleasă de către utilizatori. Ca urmare, au introdus un modul automat de cenzură. Momentan acesta adresează doar anumite link-uri către site-uri de torrent, dar nu ştim dacă în viitor se va extinde şi către alte tipuri de conţinut.

În urmă cu câteva zile au apărut mai multe rapoarte pe marginea scenariului descris mai sus de la utilizatori nemulţumiţi de noua funcţie introdusă în clientul de chat din . În contextul în care respectivele discuţii pot fi despre un milion de alte lucruri, este un pic absurd faptul că o simplă referinţă la un site gen KickassTorrents este clasificată ca fiind negativă. Partea cea mai dubioasă a metodologiei de aplicare a cenzurii pe Steam este că mesajul de mai sus nu înlocuieşte doar un link către kickass.so, ci întregul mesaj trimis de expeditor. Astfel, nu veţi afla niciodată ce a vrut să spună persoana de la capătul celălalt al firului.

De cele mai multe ori, cenzura online se practică prin înlocuirea unor înjurături sau referinţe către conţinut agresiv, modelul celor de la Valve fiind injustificabil. Această decizie este cu atât mai absurdă cu cât, în urmă cu câteva săptămâni, domeniul aparţinând KickassTorrents a fost închis de autorităţi pentru conţinut piratat.