Update-ul Night Light pentru Google Play Books arată că lui Google îi pasă de somnul vostru

Update-ul Night Light pentru Google Play Books arată că lui Google îi pasă de somnul vostru

Nu e un secret pentru nimeni faptul că toată lumea își citește cărțile preferate seara înainte de culcare. Cum ne-am aștepta, și Google știe acest lucru, iar în urma unui studiu au decis că e mai bine să dormi liniștit când trebuie, în loc să stai treaz până târziu fără să-ți dai seama.

Majoriatea cititorilor preferă să consume literatură undeva între orele 8 și 10 seara, adică exact înainte să se culce. De cele mai multe ori, oamenii citesc astfel încât să invite somnul și să poată adormi liniștiți, însă, din păcate, cititul de pe un ecran de mobil provoacă un efect exact pe dos.

Lumina albastră emanată de ecranele OLED și LCD dăunează grav ciclului circadian, cel care determină apariția somnului în creier. Acest ritm este bazat pe lumina soarelui și reglează secreția de melatonină în creier pentru a induce sau elimina starea de somnolență. Lumina albastră a soarelui inhibă melatonina și te va trezi, făcându-te alert, concentrat și gata de treabă, în timp ce dispariția luminii albastre va readuce secreția acestei substanțe în creier și îți va induce starea de somn.

Ecranele telefoanelor mobile imită în mare măsură lumina soarelui și vor inhiba secreția de melatonină. În acest fel, cititul de pe un ecran înainte de culcare îți va strica starea de somn, întârziind momentul în care vei putea adormi. Pentru a elimina această problemă, Google a introdus un update pentru aplicația Google Play Books, care va include o funcționalitate numită Nigh Light.

Aceasta va reduce treptat nivelul luminii albastre de-a lungul unei zile, ca de la ora șapte seara, aceasta să dispară complet, iar cititorii să se poată bucura de cărțile preferate fără să aiba somnul deranjat. Luminozitatea ecranului va fi de asemenea redusă astfel încât să se potrivească cu noile culori mai calde, pe care aplicația le va emana astfel încât să nu îți streseze ochii. Night Light poate fi descărcată de pe magazinele online iOS și Android, iar ca s-o activezi trebuie doar să bifezi opțiunea Night Light și totul se va desfășura de la sine.

Citește și: