Funcția pe care ar trebui să o aibă telefoanele ca tu să poți dormi mai bine

Funcția pe care ar trebui să o aibă telefoanele ca tu să poți dormi mai bine

Conform unor cercetători de la Frontiers in Public Health, telefoanele ar trebui să aiba un sleep mode automatic care să reducă lumina albastră din ecrane așa încât cei din jurul tău să poată dormi.

Deși probabil că propriul tău somn nu conteaza foarte mult pentru tine, alții de lângă tine poate că țin la somnul lor. Așa că gândindu-se la oamenii care chiar doresc să doarmă în timpul nopții o echipă de oameni de știință se gândesc la o soluție care în loc să-ți închidă telefonul cu totul, cel puțin lumina albastră a telefoanelor să fie redusă sau eliminată complet.

Lumina albastră din majoritatea ecranelor dereglează melatonina, un hormon al somnului, care este eliminată atunci când în jurul tău se face întuneric. Inhibarea melatoninei face ca oamenii să stea alerți în continuare, așa cum ar fi în timpul zilei, atunci când aceștia ar trebui să doarmă.

Cercetătorii de la Frontiers in Public Health au încercat mai multe soluții pentru a rezolva problema luminii albastre din ecrane pe timp de noapte. Printre acestea se enumerau purtarea în pat a unor ochelari de culoare portocalie care să schimbe cromatica luminii telefonului, sau chiar a unei aplicații care schimba paleta de culori ale ecranului. Niciuna dintre aceste soluții nu a fost cu adevarat realistă, de vreme ce e o adevarată corvoadă să te culci cu ochelari în pat, iar aplicația care schimba paleta de culori a telefonului a fost scoasă eventual de pe App Store din cauză ca încălca regulamentele Apple.

Rămași fără opțiuni imediate, grupul de oameni de știință au decis până la urmă ca cea mai bună soluție este ca producătorii înșiși să fie responsabili și să introducă sisteme automate în telefoane care să închidă lumina albastră după anumită oră pentru a ajuta somnului celor din jur.

Dacă v-ați simțit vreodată deranjați în cinema sau în pat de lumina puternică a telefoanelor celor din jur, poate cu puțin noroc această problemă se va rezolva din fabricație fără ca să mai ascundem telefoanele pe sub coate de fiecare dată când trebuie să scriem câte un mesaj.