Un oraș a refuzat panourile solare de teamă că vor „fura” tot Soarele

Un oraș a refuzat panourile solare de teamă că vor

Poate că teama de inteligențe artificiale, extratereștri și roboți e cumva îndreptățită, dar se pare că paranoia umană nu se rezumă la asta.

Consiliul unui oraș din Carolina de Nord a aprobat amânarea dezvoltării de sisteme cu energie solară după ce rezidenții și-au exprimat teama că acestea vor cauza cancer și vor „stoarce” toată energia solară, lăsându-le orașul în beznă și fără plante.

Cu alte cuvinte, consiliul orașului Woodtown s-a întrunit pentru a propune dezvoltarea unui proiect prin Strata Solar Company. În timpul discuției, un profesor de știință retras și-a exprimat temerea că fotosinteza, care depinde de lumina solară, nu va mai avea loc, iar asta va împiedica plantele să crească, potrivit publicației locale The Roanoke-Chowan News-Herald.

Mai mult decât atât, și-a susținut explicația adăugând că a observat că în proximitatea panourilor solare, plantele sunt maro și moarte pentru că nu au primit suficientă lumină naturală. Poate că sună a satiră, dar profesoara în cauză vorbea serios. Site-ul Politifact a publicat în 2014 un articol în care explică ridicolul acestei afirmații, după ce în presă a circulat o poveste a unui site de pamflete, care pretindea cam același lucru:”panourile solare nu doar convertesc energia solară în energie utilizabilă, dar și storc Soarele de energie, posibil cu consecințe fatale, mai grave decât încălzirea globală”. E ca și cum în presa autohtonă ar circula un articol de pe Times New Roman, luat ca atare.

Chiar dacă nu se referă la cazul de față, explicația rămâne viabilă. În plus, încă o dovadă că teama profesoarei e complet nefondată: rata mortalității provocate de cancer a scăzut drastic între 1999 și 2013 în Northampton. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat și chiar a început să se lucreze la el.