02 nov. 2015 | 18:40

Un nou videoclip ne arată cum se pregăteau americanii pentru un război chimic

ȘTIINȚĂ
Un nou videoclip ne arată cum se pregăteau americanii pentru un război chimic

Un videoclip apărut de curând ne arată cum se pregăteau în trecut forțele armate americane pentru un război chimic.

Americanii nu sunt singurii care au folosit pe parcursul timpul arme chimice în timpul conflictelor, însă cu siguranță au fost mai pregătiți decât toate celelalte țări pentru un asemenea conflict. Un videoclip din anul 1952, declasificat de curând, confirmă acest lucru și scoate la iveală faptul că americanii chiar au efectuat simulări pentru a observa efectele unui posibil atac chimic.

[related]

În cadrul unui dintre aceste teste, americanii s-au folosit de un vapor dotat cu un sistem banal de pulverizarea a unor diverse elemente în largul coastei statului California. Fiind incapabile de a afecta oamenii, acestea au fost împrăștiate de pe mare la distanțe de 3 până la 8 kilometri de uscat. În doar câteva ore, echipele speciale ale marinei americane au observat că elementele au ajuns în numeroase zone extrem de populate. După cum scrie Motherboard, dacă ar fi fost vorba de o substanță toxică, numărul victimelor ar fi putut depăși cifra de 210.000.

Doi ani mai târziu, un test similar a fost efectuat în Oceanul Atlantic. De data aceasta, elementele au fost eliberate în aer la 160 de kilometri de țărm. Aproape 52.000 de kilometri pătrați (peste o cincime din suprafața României) ar fi putut fi contaminate dacă se foloseau agenți chimici. Timp de 14 minute, sunt prezentate diverse metode de folosire a armelor chimice, fie că este vorba despre avioane care aruncă diverse canistre, fie că este vorba despre submarine dotate cu mine speciale.

Desigur, trebuie luat în considerare și faptul că aceste teste aveau loc chiar la începutul Războiului Rece, o perioadă în care atât americanii și sovieticii se întreceau în dezvoltarea de arme care mai de care mai distrugătoare. Din câte se pare, testele au fost încheiate peste mai mulți ani, în timpul mandatului lui Richard Nixon.