30 ian. 2015 | 05:37

Un instrument desprins parcă din cărţile de istorie detectează nivelul de poluare din aer

ACTUALITATE
Un instrument desprins parcă din cărţile de istorie detectează nivelul de poluare din aer

Dacă vă desfăşuraţi activitatea într-o zonă cu un grad sporit de poluare, acest instrument desprins parcă din cărţile de istorie are potenţialul de a vă ajuta enorm.

Poartă numele de Jacobson’s Fabulous Olfactometer, iar în cazul în care nu ştiţi că funcţionalitatea sa este de a detecta nivelul de poluare din atmosferă, acesta pare a fi un instrument de tortură medieval pe care îl găsiţi în manualul de istorie de clasa a opta.

Trecând peste alegerile de design nefericite şi peste faptul că aţi putea considera că acele motoraşe par să aibă potenţialul de a vă creşte presiunea inter-craniană, Jacobson’s Fabulous Olfactometer pleacă de la un principiu de funcţionare cât se poate de sănătos. Dacă cea mai mare parte a activităţilor voastre se desfăşoară într-o localitate cu un grad sporit de poluare sau oriunde în China, unde situaţia smog-ului este îngrijorătoare, acest gadget ar putea face minuni.

În teorie, progresul tehnologic nu ar trebui să fie o sursă de amuzament, dar cred că vă va fi greu să nu schiţaţi un zâmbet când olfactometrul vă va ridica buza superioară într-un mod mecanic. Scopul acelui gest, deşi pare greu de înţeles, în realitate este menit să amplifice semnificativ nivelul de precizie cu care detectează gradul de poluare atmosferic din imediata vecinătate. Inspiraţia pentru acest design neobişnuit vine de la cai. Creatoarea sa, Susanna Hertrich a aflat că gestul cailor de a-şi ridica la drum lung buza superioară nu este menit să te facă să crezi că acesta zâmbeşte, ci că ,,citeşte” în atmosferă substanţele chimice. Aplicând aceeaşi reţetă şi la oameni, Jacobson’s Fabulous Olfactometer  reuşeşte, prin intermediul unor senzori, să detecteze nivelul de dioxid de carbon din atmosferă şi să transmită acele informaţii către o placă Arduino. Aceasta din urmă este responsabilă de ca fiind periculoase pentru om sau nu.

Fără a integra vreun display, atunci când trebuie s de condiţiile atmosferice, aparatul ilustrat mai sus vă va ridica buza superioară.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele