Un elev a găsit un mod ingenios prin care să le vină de hac șoferilor băuți

Un elev a găsit un mod ingenios prin care să le vină de hac șoferilor băuți

Un băiat de doar 13 ani, din Statele Unite, a găsit o metodă prin care să oprească oamenii din a șofa sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor halucinogene.

Condusul în stare de ebrietate a omorât mai mult de zece mii de oameni în Statele Unite, în 2013. Dacă facem calculele, asta înseamnă aproape 30 de persoane în fiecare zi. Krishna Reddy, un elev de clasa a șaptea, dorește să schimbe lucrurile.

Băiatul, a inventat un dispozitiv care îți poate spune atunci când un șofer a consumat băuturi alcoolice sau droguri, pe baza dilatării pupilelor. Invenția elevului a participat în același concurs științific la care a concurat și Gutpa, eleva de clasa a șasea care a găsit un leac împotriva alergiilor.

Dispozitivele folosite pe poliție, în care sufli pentru a se măsura nivelul de alcool din respirație, poate detecta doar consumul de băuturi alcoolice, nu și alte substanțe. Reddy și-a dorit să construiască ceva mai bun, așa că a venit cu un plan prin care să folosească pupilele pentru realizarea testelor.

Pupilele noastre se contractă pentru a filtra cantitatea de lumină care ne pătrunde în ochi. Când ne uităm într-o sursă de lumină puternică, pupilele se micșorează, iar atunci când este întuneric, acestea se dilată, sau își măresc dimensiunea. Acest proces se numește reflex pupilar. În timp ce unele substanțe precum alcoolul sau opiodele fac ca pupilele să se contracte, altele, precum LSD-ul, ciupercile sau cocaina, cauzează dilatarea acestora.

Profitând de efectul pe care drogurile îl au asupra pupilelor, Reddy a construit un dispozitiv compus din trei părți: o cameră digitală, o lanternă și un sul de hârtie igienică. Lanterna este îndreptată spre ochi, iar sulul de hârtie igienică are rolul să direcționeze lumina spre ochi. Apoi, camera digitală înregistrează video pupila în timp ce se contractă. Folosindu-se de un program software, dispozitivul măsoară comprimarea pupilei atunci când este luminată.

Potrivit Business Insider, în stadiul acesta, dispozitivul poate fi folosit pentru a demonstra dacă cineva a consumat alcool, amfetamine sau a fumat marijuana. Din cauza faptului că reflexul pupilar se produce în milisecunde, dispozitivul este mai folositor decât ochiul uman pentru a detecta un șofer beat sau sub influența drogurilor.

Proiectul dorește ca acest dispozitiv să poată detecta atunci când reflexele unui șofer sunt afectate și să poată reduce drastic riscul accidentelor letale, cel puțin până când vom avea toți mașini autonome și vom fi în afara oricărui pericol.

Citește și:
Etichete: