Toshiba Kirabook – Un Ultrabook gălăgios de bun [REVIEW]

Toshiba Kirabook-107 are un design similar modelelor precedente, însă beneficiază de unul dintre cele mai performante procesoare Intel.

Când vine vorba de ultrabook-uri, cei de la Toshiba sunt una dintre cele mai experimentate companii din sector. Cu patru ani în urmă, atunci când noțiunea de ultrabook a fost introdusă pe piață, Toshiba a fost printre primele companii care s-a conformat standardelor ”impuse” de Intel la acea vreme.

Una dintre cele mai importante serii lansate de japonezi în ultimii ani este Kira. Deși aspectul a rămas neschimbat pe parcursul timpului, noi componente au asigurat în ultimii ani performanțe din ce în ce mai bune.

Preț: Acest Toshiba Kirabook poate fi găsit în oferta eMAG la un preț de peste 7.000 de lei (configurația testată de noi), dar și la un preț mai mic de sub 5.000 de lei.

Review Playtech pentru Toshiba Kirabook, un Ultrabook cu cel mai nou procesor Intel (15)

Dotat cu un Intel Core i7-5500 ”Broadwell”, Toshiba Kirabook-107 se află în vârful lanțului trofic. Înainte de a vorbi despre partea de hardware, însă, voi menționa câteva detalii importante în legătură cu design-ul. După cum se știe, din 2013 și până în prezent, cei de la Toshiba au schimbat extrem de puține lucruri la dispozitivul lor. Avem partea de aceleași margini ascuțite în partea din față și rotunjite în partea din spate. Pentru fabricarea acestuia, nu s-a folosit aluminu, ci un aliaj de magneziu mai ușor și mai puternic, care a făcut posibilă atingerea unei greutăți de doar 1,3 kilograme.

Ecranul dispozitivului este tactil, are o diagonală 13,3 inci și suportă o rezoluție QHD de 2.560 x 1.440 de pixeli. Din punct de vedere al calității imaginii, sunt puține lucruri negative care pot fi spuse despre noul Toshiba Kirabook. Acesta se descurcă excelent și la capitolul luminozitate, astfel încât nu veți avea probleme nici pe întuneric și nici în lumină puternică.

Introducere – Toshiba Kirabook

Dimensiunile sale, alături de greutate de doar 1,3 kilograme menționată mai devreme îi conferă ultrabook-ului o portabilitate foarte mare și fac din el un dispozitiv ideal pe timpul călătoriilor. Japonezii nu au mai repetat greșelile din trecut, iar acum, spre deosebire de Satellite Click 2 Pro, avem parte de o balama extrem de rezistentă. Grație acesteia, nu vă veți confrunta cu mișcări ale ecranului atunci când țineți dispozitivul pe picioare. Din păcate, acest lucru înseamnă că nici nu veți putea ridica ecranul cu un singur deget.

Review Playtech pentru Toshiba Kirabook, un Ultrabook cu cel mai nou procesor Intel (7)

Toshiba Kirabook este dotat cu o tastatură foarte bună, cu spații care îți permit o redactare rapidă a textelor. Tastele iluminate sunt un avantaj important față de alte ultrabook-uri, însă trackpad-ul de mici dimensiuni nu se numără printre cele mai bune și vă va pune unele probleme, mai ales atunci când efectuați gesturi cu mai multe degete. Temperatura nu a fost depășit limitele normale, însă de multe ori, mai ales atunci când are de-a face cu sarcini dificile, ventilatorul devine multe prea zgomotos pentru un dispozitiv care costă peste 7.000 de lei în acest moment.

Cât despre partea audio, Toshiba Kirabook se descurcă exemplar, fiind dotat cu boxe stereo Harman/Kardon. Sunetul este suficient de puternic pentru a umple o încăpere, astfel că nu veți avea nevoie de o boxă Bluetooth pentru a asculta melodiile preferate. A fost inclusă și o aplicație DTS Studio Sound, cu ajutorul căreia puteți selecta una dintre cele trei opțiuni: bass boost, surround sound sau 3D sound.

Review Playtech pentru Toshiba Kirabook, un Ultrabook cu cel mai nou procesor Intel (5)

Una dintre cele mai important componente ale unui ultrabook este bateria. În cazul Toshiba Kirabook, producătorul menționează o autonomie de până la 13 ore. Realitatea, însă, ne indică una de până la 10 ore, în condiții de utilizare normală, cu o luminozitate relativ scăzută a ecranului.

Chiar și așa, acestea sunt rezultate foarte bune, care plasează Kirabook printre modelele cu cele mai performante baterii, alături de dispozitive precum noile MacBook-uri sau Asus ZenBook. În cazul în care vizionați materiale video și faceți web browsing, autonomia poate scădea la 8 ore și jumătate, în funcție de gradul de utilizare.

Puncte pro – Toshiba Kirabook

Display-ul tactil este unul din principalele puncte pro ale acestui dispozitiv. După cum am menționat mai devreme, rezoluția este de de 2.560 x 1.440 pixeli, iar balamaua foarte bună vă garantează că acesta nu se va mișca foarte mult atunci când îl atingeți. Pentru un display cu o diagonală de 13,3 inci, unghiul de vizualizare este unul foarte mare, astfel că mai multe persoane se pot uita la un material video fără probleme. Singurul lucru negativ care merită menționat nu depinde de cei de la Toshiba. Mai exact, în unele cazuri, aplicațiile nu își modifică interfețele pentru a se potrivi cu rezoluția ecranului.

Review Playtech pentru Toshiba Kirabook, un Ultrabook cu cel mai nou procesor Intel (19)

Performanțele de care este capabil Toshiba Kirabook sunt remarcabile. Lista specificațiilor include următoarele componente: procesor Intel Core i7-5500U ”Broadwell” cu o frecvență de 2,4GHz, 8GB RAM și 256GB SSHD pentru stocarea datelor. Placa video este probabil suficient de puternică pentru a putea rula bine unele jocuri mai vechi, însă ultrabook-ul își arată adevăratul potențial când efectuați multitasking, dându-vă posibilitatea de a rula mai multe programe în același timp fără vreun moment de stagnare.

Având în vedere situația actuală, Google Chrome în sine a ajuns un test pentru orice laptop de pe piață. Am încercat 10 tab-uri, apoi 15, apoi 20 în același timp, dar fără succes. Ultrabook-ul japonezilor s-a descurcat excelent de fiecare dată, indiferent de obstacole. Dacă viteza cu care se transferă date este un detaliu care vă interesează, atunci trebui să știți că ultrabook-ul Toshiba a reușit rate de peste 300MB/secundă. Asta înseamnă că veți putea transfera un film la rezoluție HD în mai puțin de 30 de secunde.

Review Playtech pentru Toshiba Kirabook, un Ultrabook cu cel mai nou procesor Intel (11)

Ca de obicei, importanța SSHD-ului se observă și atunci când porniți Toshiba Kirabook, diind nevoie de doar câteva secunde pentru ca acesta să se închidă sau să se pornească. În afară de cea testată de noi, laptopul poate fi găsit și într-o configurație mai slabă, cu un Intel Core i5-5200U cu o frecvență de 2,2GHz, 128GB SSD și ecran QHD, care, însă, nu este tactil.

Puncte contra – Toshiba Kirabook

Zgomotul este un minus important pentru un dispozitiv cu un asemenea preț. De cele mai multe ori, acesta pornea în cazurile în care dispozitivul era extrem de solicitat, dar în unele cazuri, nu a fost nevoie decât de 5 tab-uri în Chrome pentru a stârni furia ventilatorului. Cu toate acestea, aerisirea este relativ bună și nu s-a putut observa vreo creștere a temperaturii.

Review Playtech pentru Toshiba Kirabook, un Ultrabook cu cel mai nou procesor Intel (13)

Concluzie pentru Toshiba Kirabook

Toshiba Kirabook oferă performanțe remarcabile. Acest lucru este clar. Prețul este unul relativ mare, însă componentele sunt dintre cele mai performante, iar Kirabook se vrea un produs de top, care să rivalizeze cu MacBook și alte modele cunoscute. Într-adevăr, ultrabook-urile au devenit din ce în ce mai ieftine, dar pentru moment, sunt puține dispozitive care oferă performanțe apropiate pentru un preț mult mai bun.

Toshiba Kirabook se descurcă perfect la toate capitolele importante. Este extrem de portabil, procesorul, memoria și SSHD-ul asigură o fluență a acestuia în mod constant, indiferent de sarcină, și este dotat cu un ecran WQHD tactil care se descurcă foarte bine în orice condiții de iluminare. Iar cu un trackpad nou și fără acel zgomot enervant produs în anumite momente, am avea un candidat serios pentru titlul de cel mai bun ultrabook de pe piață.

Review Playtech pentru Toshiba Kirabook, un Ultrabook cu cel mai nou procesor Intel (14)

Citește și: