Țiganii din România, într-o serie de imagini fascinante ale unuia dintre cei mai mari fotografi

Țiganii din România, într-o serie de imagini fascinante ale unuia dintre cei mai mari fotografi

De peste un secol și jumătate sclavia a fost abolită în România, dar etnia romă încă nu este privită cu ochi buni. Într-o vreme în care românii erau conduși de comuniști, fotograful Josef Koudelka a venit în România și a documentat prin imagini memorabile poate cea mai discriminată minoritate din lume. 

Josef Koudelka este unul dintre cei mai buni fotografi din lume și una dintre legendele agenției Magnum. El a surprins imaginile dure ale invaziei sovietice din Praga anului 1968 și a documentat prin fotografie comunitățile de țigani din Europa. În 2013, Koudelka a revenit în România cu ocazia unei expoziții organizate în București, în care au fost prezentate imaginile surprinse în 1968.

Unul dintre proiectele sale de suflet este însă „Gypsies”, cel care s-a materializat într-un album în care sunt prezentate comunitățile de țigani pe care le-a întâlnit și în care a locuit câteva zile sau chiar câteva luni. ”Un exilat care călătorea și fotografia constant în lunile calde, afundându-se, apoi, pe tot parcursul iernilor, în camerele obscure de la Magnum pentru a-și developa imaginile”, așa este descris Koudelka de publicația Time într-o retrospectivă a proiectului său fotografic dedicat țiganilor.

Albumul original a apărut în 1975 și a fost reeditat în 2011. În parcursul său european pentru a documenta comunitățile roma, a ajuns în Cehoslovacia, în România și Ungaria, dar și în Franța și Spania. În final, în carte au ajuns 60 de imagini din sute realizate în aproape șase ani de călătorii. Fotografia de deschidere a fost aleasă una din Cehoslovacia, cu trei adolescenți care își încordează mușchii în fața fotografului.

Josef Koudelka în sine a fost nomad și nu s-a legat prea mult de partea materială a vieții, trăsături pe care le au, de regulă, cei de etnie romă. „Niciodată nu am visat să am casa perfectă, să fiu legat de ceva de tipul acesta. Când mi-am cumpărat una, singura mea cerință a fost să pot lucra în oraș. Nu am nevoie de haine care să-mi umple casa. Am două tricouri care rezistă cam trei ani. Dorm în ele. Îmi țin pașaportul într-un buzunar și niște bani în altul. Car doar ceea ce am nevoie: camera mea, film și o pereche în plus de ochelari”, își descria Koudelka viața, citat de Eric Kim.

Josef Koudelka si fotografierea tiganilor din Romania

În prezent, Koudelka explorează fotografia de peisaj cu panorame realizate în tot felul de orașe. Alături de „Gypsies”, fotografiile sale cu invazia orașului Praga sunt cele care i-au adus recunoaștere, dar și supranumele de „Fotograful anonim”. Asta pentru că atunci când a trimis fotografiile agenției Magnum, acestea au ajuns tipărite în Sunday Times sub inițialele P.P. (Prague Photographer). Astfel i-a fost protejată identitatea și a fost asigurată protecția familiei sale.

Acele imagini au devenit iconice pentru acest moment de mare tensiune istorică, iar un an mai târziu ”fotograful necunoscut” a primit două premii importante, unul din partea Overseas Press Club, precum și medalia de aur „Robert Capa”, pentru curajul deosebit din spatele gestului și al imaginilor sale, scrie TOTB. Când a fotografia în Praga, Koudelka era proaspăt întors din România. În acele zile, a realizat peste 5.000 de fotografii. Fotografiile lui Koudelka pot fi văzute și pe site-ul Magnum.

Etichete: