07 iun. 2015 | 17:16

Testul de sânge care îți arată toți virușii cu care ai fost infectat vreodată

ACTUALITATE
Testul de sânge care îți arată toți virușii cu care ai fost infectat vreodată

Sunt șanse foarte slabe să cunoști toți virușii cu care s-a confruntat organismul tău de-a lungul timpului. Oamenii de știință au descoperit o cale prin care acest lucru ar fi posibil.

Studiul a fost publicat în revista Science și arată cât de asemănătoare sunt sistemele imunitare ale indivizilor, indiferent de zona geografică în care trăiesc. Oamenii au memorie imunitară, ceea ce înseamnă că celulele noastre imunitare rețin toți virușii cu care ne-am confruntat vreodată. Este un sistem care ne ajută să avem un răspuns mai rapid în eventualitatea în care suntem infectați cu același virus. Cercetătorii au exploatat această funcție pentru a verifica istoria infecțiilor a mai mult de 500 de oameni din mai multe părți ale globului.

Întâi, au creat o bază de date cu toți virușii cunoscuți care afectează oamenii, introducând fragmente ADN ale virusului în bacteriofag. Acesta a afișat o reprezentare sintetică a proteinelor virusului la suprafață. Aceste proteine sunt recunoscute de sistemul imunitar doar dacă au fost prezente în virus. Apoi, cercetătorii au amestecat bacteriofagul cu o mostră de sânge de la fiecare participant. Identificând proteinele, au putut stabili care dintre viruși au infectat în trecut individul, scrie The Verge.

În linii mari, cercetătorii au detectat răspunsuri ale sistemului imunitar la aproximativ 10 specii virale per individ. Doar doi dintre indivizi au reacționat la 84 de specii de viruși. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că cel mai des întâlnit este virusul Epstein-Barr, responsabil pentru mononucleoză. Deși testul a fost realizat la scară mică, poate cea mai surprinzătoare descoperire a fost faptul că oamenii din colțuri diferite ale lumii au aproape aceeași reacție față de viruși.

Testul este deocamdată în faza incipientă, dar se estimează că va fi ieftin. O analiză de sânge costă 25 de dolari, iar 100 de mostre pot fi procesate în decursul unei săptămâni. Totuși, cercetătorii estimează că testul va fi adoptat în aproximativ 10 ani, întrucât mai sunt necesare experimente care să îl îmbunătățească.